
Idealan kolač za one koji vole jabuke.
Sastojci:
Tijesto:
– 120 gr margarina ili maslaca
– 1 kašika šećera
– 1/4 kašičice soli
– 1 žumance
– 2 kašike ili 30 ml hladne vode
– 150 gr brašna
Fil:
– 3 velike jabuke
– 2 kašike šećera
– 50 ml soka od jabuka
– 50 ml vode
– 2 kašičice cimeta
– prstohvat mljevenog karnfilića
– prstohvat mljevenog morskog oraščića
– limunova kora
I još:
– 2 jabuke
– 2 kašičice dzema od kajsije
– 1/2 limuna
– 1/2 kašičice šećera
Priprema:
Sa margarinom sobne temperature i ostalim sastojcima zamesite fino glatko tijesto, uvijte ga u prijanjajuću foliju i stavite u frižider da odstoji da se malo stegne, jedno pola sata.
Spremite fil za to vrijeme. Oljuštene jabuke isjecite na kockice, nalijte sokom od jabuka ili nekim svijetlim sokom, može i bijelim slatkim vinom, vodom, dodajte šećer, malo narendane limunove kore (od pola limuna) i kuvajte ih da omekšaju, dok ne ispari višak tečnosti.
Dodajte cimet, prstohvat morskog oraščića, 2 – 3 isitnjena karanfilića. Viljuškom isitnite jabuke i ostavite da se potpuno ohlade.
Razvijte tijesto malo veće od veličine pleha – 24 cm kalup. Pleh dobro izmažite margarinom, pa stavite tijesto preko formirajući ivicu. Preko testa prevucite fil od jabuka.
Ostatak jabuka nasjeckajte na tanke kriške, tankim nožem, iscijedite preko kriški limunov sok da ne bi potamnele, poređajte preko fila, od spolja prema unutra, naslanjajući ih jednu na drugu dok ne dođete do centra (od 1 kg jabuka oko 400 gr jabuka sam stavila preko fila ).
Pospite malo šećera, 1/2 kašičice, preko jabuka.
Peći na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 175 stepeni još 20 minuta ili dok ne porumeni tijesto. Jabuke odozgo ostanu svijetle i mekane.
Dvije kašičice dzema od kajsije rastopite sa sokom od 1/2 limuna (može i u mikrotalasnoj) pa time premažite pečen tart zbog ljepšeg sjaja.
Možete ga poslužiti i sa malo šlaga.