
Kada nemate mnogo vremena na raspolaganju, a želite da obradujete ukućane ukusnim i slasnim ručkom, odlično rješenje je karfiol sa pavlakom, slaninicom i sirom koji ćete zapeći u rerni.
Ovo jelo dobro se slaže i uz sezonsku salatu, ali i uz turšiju.
Sastojci:
1 kg karfiola
200 gr sira
2 žumanca
200 gr slaninice
150 ml mlijeka čaša pavlake (180 ml)
so, biber
50 gr kačkavalja
malo ulja i mirođije
Priprema:
Karfiol obarite u malo posoljenoj vodi, pa ga ocijedite i razvrstajte na cvjetiće.
Izgnječite sir, dodajte mu žumanca i mlijeko.
U tiganj sipajte ulje, zagrijte ga i na njemu propržite slaninicu isjeckanu na sitno. Kad porumeni, prebacite je u posudu sa sirom, žumancima i mlijekom, i dodajte čašu pavlake. Umutite smjesu.
Vatrostalnu ili zemljanu posudu premažite uljem, rasporedite karfiol, pa ga prelijte smjesom od mlijeka, jaja, slaninice i pavlake.
Malo pobiberite, po želji dodajte isjeckanu mirođiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, preko jela izrendajte kačkavalj i vratite u rernu da se kačkavalj rastopi i malo porumeni.
Po želji, ukrasite jelo čeri paradajzom i svježim listićima bosiljka.