Sastojci:
450 g brašna (tip 500)
320 g mlake vode
10 g soli (oko dve kuhinjske kašičice)
13 g svežeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40g)
posuda za pečenje sa poklopcem
pek papir
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umiješajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lijepo sjedine. Nikako ne mijesite tijesto!
Ostavite tijesto u zatvorenoj posudi na toplom mjestu i sačekajte da se udvostruči (potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca).
Dok tijesto narasta uključite rernu na 220C i stavite zatvorenu posudu. Kada tijesto naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo.
Ne oblikujte i ne gnjavite tijesto! Okrenite tijesto naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrijanu posudu i u nju stavite pek papir (uzmite ga za krajeve) sa tijestom pa je zatvorite.
Pecite sa zatvorenim poklopcem 20min, a onda smanjite rernu na 200C i pecite još 30min sa otvorenim poklopcem.
Znaćete da je hljeb gotov kada dobije divnu zlatnu boju i bude odzvanjao kada ga kucnete po dnu. Ostavite ga na rešetku da se skroz ohladi.
Ako nemate posudu sa pečenje, možete koristi običan pleh koji ćete prethodno zagrijati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hljeb u rernu.
