/ -SHUTTERSTOCK
28/07/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Recept za domaći hljeb koji se ne mijesi

Priprema je veoma laka i ne zahtijeva dosta vremena i angažovanja.

Sastojci:

450 g brašna (tip 500)

320 g mlake vode

10 g soli (oko dve kuhinjske kašičice)

13 g svežeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40g)

posuda za pečenje sa poklopcem

pek papir

Priprema:

U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umiješajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lijepo sjedine. Nikako ne mijesite tijesto!

Ostavite tijesto u zatvorenoj posudi na toplom mjestu i sačekajte da se udvostruči (potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca).

Dok tijesto narasta uključite rernu na 220C i stavite zatvorenu posudu. Kada tijesto naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo.

Ne oblikujte i ne gnjavite tijesto! Okrenite tijesto naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrijanu posudu i u nju stavite pek papir (uzmite ga za krajeve) sa tijestom pa je zatvorite.

Pecite sa zatvorenim poklopcem 20min, a onda smanjite rernu na 200C i pecite još 30min sa otvorenim poklopcem.

Znaćete da je hljeb gotov kada dobije divnu zlatnu boju i bude odzvanjao kada ga kucnete po dnu. Ostavite ga na rešetku da se skroz ohladi.

Ako nemate posudu sa pečenje, možete koristi običan pleh koji ćete prethodno zagrijati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hljeb u rernu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. decembar 2025 13:12