/ -SHUTTERSTOCK
23/10/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Recept za domaći majonez

Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a sa ovim receptom čak i početnici mogu da postignu rezultat kao iz profesionalne kuhinje

Domaći majonez je klasik svake kuhinje koji svojim bogatim, kremastim ukusom može da podigne svako jelo na viši nivo.

Odličan je za sendviče, umake i mnoga druga jela. Za razliku od kupovnog majoneza, domaći je svjež, prirodan i pun ukusa, a uz prave trikove njegova priprema je izuzetno jednostavna i brza.

Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a sa ovim receptom čak i početnici mogu da postignu rezultat kao iz profesionalne kuhinje

Sastojci:

1 svježe jaje (sobne temperature)

1 kašičica senfa

1 kašika sirćeta

200 ml hladno cijeđenog maslinovog ili suncokretovog ulja

So i biber po ukusu

Priprema:

1. U usku posudu, idealno čašu za štapni mikser, razbijte jaje, senf, limunov sok ili sirće i prstohvat soli. Ova kombinacija sastojaka čini bazu za kremast i stabilan majonez.

2. Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Važno je da ulje dodajete polako kako bi se formirala prava emulzija i majonez dobio savršenu kremastu strukturu.

Kada majonez postane gust i ujednačen, možete ga dodatno začiniti solju i biberom po ukusu.

Kako se čuva i koliko dugo je dobar za konzumaciju?

Domaći majonez je najbolje čuvati u zatvorenoj tegli ili staklenoj posudi u frižideru, na temperaturi do 5°C. Na ovaj način ostaje svjež i kremast do pet dana, a svaki dan nakon pripreme zadržava puni ukus i aromu.

Kako biste produžili svježinu, preporučuje se korišćenje čistih kašika pri vađenju majoneza i izbjegavanje dodavanja drugih sastojaka direktno u teglicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. decembar 2025 22:43