Domaći majonez je klasik svake kuhinje koji svojim bogatim, kremastim ukusom može da podigne svako jelo na viši nivo.
Odličan je za sendviče, umake i mnoga druga jela. Za razliku od kupovnog majoneza, domaći je svjež, prirodan i pun ukusa, a uz prave trikove njegova priprema je izuzetno jednostavna i brza.
Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a sa ovim receptom čak i početnici mogu da postignu rezultat kao iz profesionalne kuhinje
Sastojci:
1 svježe jaje (sobne temperature)
1 kašičica senfa
1 kašika sirćeta
200 ml hladno cijeđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
So i biber po ukusu
Priprema:
1. U usku posudu, idealno čašu za štapni mikser, razbijte jaje, senf, limunov sok ili sirće i prstohvat soli. Ova kombinacija sastojaka čini bazu za kremast i stabilan majonez.
2. Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Važno je da ulje dodajete polako kako bi se formirala prava emulzija i majonez dobio savršenu kremastu strukturu.
Kada majonez postane gust i ujednačen, možete ga dodatno začiniti solju i biberom po ukusu.
Kako se čuva i koliko dugo je dobar za konzumaciju?
Domaći majonez je najbolje čuvati u zatvorenoj tegli ili staklenoj posudi u frižideru, na temperaturi do 5°C. Na ovaj način ostaje svjež i kremast do pet dana, a svaki dan nakon pripreme zadržava puni ukus i aromu.
Kako biste produžili svježinu, preporučuje se korišćenje čistih kašika pri vađenju majoneza i izbjegavanje dodavanja drugih sastojaka direktno u teglicu.
