Priprema ovih posnih pljeskavica traje samo 25–30 minuta, pa su idealne za užurbane dane božićnog posta. Ove pljeskavice od ribe možete poslužiti uz krompir-salatu, grilovano povrće ili u lepinji.
Portal "Žena Blic" objavio je kako da napravite riblje pljeskavice po receptu starog ribara.
Sastojci:
500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1 šargarepa (rendana)
2 kašike sjeckanog peršuna
4–5 kašika prezli (po potrebi malo više)
1 kašičica senfa (po želji)
1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
biber, origano ili mješavina začina po ukusu
2–3 kašike ulja za pečenje
Opcionalno: kašičica limunovog soka ili korica limuna zbog svježine ukusa.
Priprema:
Ako koristite smrznutu ribu, prethodno je odmrznite i dobro ocijedite od viška vode. Ukoliko je potrebno, odstranite kosti i kožu.Gotova jela
Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso. Dodajte sitno sjeckan crni luk, sitno rendanu šargarepu, izgnječen bijeli luk, peršun, so, biber i senf. Po želji dodajte i limun.
U smjesu dodajte prezle i dobro sjedinite. Trebalo bi da bude kompaktna, ali ne pretvrda. Ako je previše mekana, dodajte još malo prezli.
Oblikujte male pljeskavice i blago ih pritisnite da dobiju lijep oblik.
Pečenje:
U zagrijani tiganj sipajte malo ulja i pecite pljeskavice na srednjoj temperaturi 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (premazati blagim slojem ulja).
