
Iako nije sezona borovnica, mnogi od vas imaju ih u zamrzivaču, a u slučaju da nemate trknite do najbližeg supermarket.
Sastojci za tijesto
540 gr brašna
300 ml mlijeka
120 gr otopljenog putera
60 gr šećera
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
malo soli
Sastojci za nadjev
300gr borovnica
100 gr šećera u prahu
2 kašike gustina
1 kašika limunovog soka
Sastojci za preliv
100 gr krem sira
50 gr putera
100 gr šećera u prahu
1 kašičica arome vanile
narendana korica od jednog limuna
U mlako mlijeko sipati kesicu suvog kvasca i jednu kašičicu šećera i ostaviti na toplom 10-ak minuta dok ne zapjeni.
Pomiješati brašno, šećer i so.
Sipati aktivirani kvasac u veću posudu, dodati mlijeko i puter i sve lijepo izmiješati, pa dodavati lagano brašno. Ovo je najbolje raditi mikserom sa nastavkom za tijesto. Dodati jaje i mutiti 5-7 minuta, dok ne počne da se formira ljepljiva lopta od tijesta koja se odvaja od ivica posude. Djelovaće da je previše ljepljivo i meko ali nemojte dodavati brašno, baš tako treba da bude.
Prebaciti tijesto u pouljenu posudu, pokriti ga i ostaviti na toplom da raste 1 čas.
Pripremiti fil od borovnica
Borovnice zagrijati zajedno sa šećerom, limunovim sokom i gustinom, oko 5min. Ostaviti da se ohladi. Ukoliko želite i preliv od borovnica kao sa fotografije, zagrijte još 150 gr borovnica sa 50 gr šećera, kašičicom limunovog soka i pet kašika vode, pa kada se prokuva sve izblendati.
Nakon što je tijesto naraslo, na pobrašnjenoj površini razvući tanko pravougaonik od tijesta - 3mm debljine i premazati ga namazom od borovnica.
Urolati tijesto po dužoj strani i sjeći rolnice na 2-3cm debljine. Ovo možete koncem tako što ispod rolne od tijesta provučete konac i ukrstite ga - dobijate precizan rez bez slijepljenih slojeva! Poređati ih na podmazan pleh i ostaviti pokrivene da narastu još pola sata. Bitno je da ne bude veliki razmak među njima kako se ne bi spljoštile.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 30 min.
Dok se peku napraviti preliv. Umutiti puter i krem sir sobne temperature sa vanilom i limunovom koricom pa dodavati polako prah šećer.
Tople rolnice premazati i uživati!
Коментари (0)
Оставите свој коментар