
Jesen je – sezona bundeve je uveliko počela. Nekada u ovo doba, naši domovi su neodoljivo mirisali na bundevu i cimet.
Možda danas nije baš tako, ali možete se počastiti jednom sočnom, ukusnom i „cimetnom“ bundevarom zarad minulih vremena.
Sastojci
500 gr kupovnih kora za gibanicu
1 kg narendane bundeve
šećer po ukusu
1,5 dl ulja
cimet po ukusu
šećer u prahu za posipanje
1 – 2 kesice vanila šećera za posipanje
Priprema
Bundevu oguliti, odstraniti sjemenke, isjeći na manje komade i krupnije narendati.
List kore pemazati rastvorom mineralne vode i ulja, pa ravnomjerno posuti jednom kašikom šećera. Ko voli slađe, može zašećeriti i više.
Prvu preklopiti drugom korom i ponoviti postupak pa na tu drugu koru još, po cijeloj dužini rasporediti bundevu i posuti cimetom po ukusu. Kore urolati i spustiti u prethodno nauljenu tepsiju.
Postupak ponavljati do se ne potroši pripremljeni materijal.
Na kraju, kada je pleh napunjen, sve odozgo premazati sa malo ulja, gurnuti u zagrijanu rernu i peći 30 minuta na 180 stepeni.
Pita je pečena kada od gore lijepo porumeni.
Bundevaru izrezati, posuti mješavinom šećera u prahu i vanila šećera pa poslužiti.
Prijatno.
Izvor: Majstor amater