Насловница Орловићеве књиге / -ФОТО: CLIO
16/07/2023 u 11:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slaviša Orlović: "Nadziranje demokratije" (13): Doseg političkih poruka treba zaslužiti

Prof. Slaviša Orlović u junu ove godine objavio je knjigu "Nadziranje demokratije", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Clio" i Fakulteta političkih nauka iz Beograda. Ljubaznošću kuće "Clio" prenosimo dio iz poglavlja "Politika i demokratija u vreme dezinformisanja"

Tviter je jedan od najpolitizovanijih društvenih medija. Koriste ga građani, aktivisti, drugi mediji, političari, političke partije i političke institucije. Ima značajnu ulogu i primјenu u političkim kampanjama, debatama i građanskom aktivizmu. Po broju korisnika je daleko iza Fejsbuka. Tviter je jedna od prvih kompanija koja se obratila korisnicima da prijave sadržaj zasnovan na lažnim viјestima. Najpriјe je aprila 2019. u Srbiji ukinuo više od 8.500 lažnih naloga (tzv. botova) koji su se bavili "neautentičnim koordiniranim aktivnostima" i radili na promociji SNS-a i Aleksandra Vučića. O ovome detaljno govori izvјeštaj Stanford internet opservatorije, koja je dio Stanford univerziteta u Kaliforniji, a koja se bavi pitanjima sajber bezbјednosti. Osim Srbije, Tviter je evidentirao kršenje pravila i uklonio je naloge i sljedećim državama Egipat, Honduras, Indonezija i Saudijska Arabija. Ovi nalozi su za više od četiri godine tvitovali više od 43 miliona puta. Objavili su od osam i po miliona linkova koji su vodili ka sajtovima SNS-a, Informera i drugih provladinih medija. U svojim tvitovima više od milion puta koristili su haštag #vucic. Bot armija je navijala za Vučića i SNS, diјelila tekstove naklonjene Vučiću i SNS-u, upućivala na linkove slične sadržine, ali se i obrušavala na kritičare, oponente i političke rivale iz opozicije sa klevetama i uvredama. Počeli su sa dјelovanjem u vriјeme kampanje na predsјedničkim izborima 2017, a kao "vojska" dјelovali su tokom opozicionih protesta "1 od 5 miliona" (2018–2020). Za četiri godine retvitovali su više od 1.700.000 naloga Aleksandra Vučića, a čak i više od toga sa naloga SNS-a i Informera. Kako navodi autor izvјeštaja Danijel Buš: "Normalno je da raspravljaju o politici, ali ako jedna strana zluopotrebljava sistem kako bi dominirala raspravom i otјerala sa Tvitera one koji imaju drugačiji stav, korisnici će početi da sumnjaju da ništa na Tviteru nije istina. To je problem i za Tviter, ali i za njegove korisnike." Tviter je u avgustu 2020. najavio, a 2021. i postupio sa označavanjem naloga za koje tvrde da su povezani s vladama. Tako je 2021. godine više medija u Srbiji koji imaju naloge na Tviteru obilježeno da "sarađuju s Vladom Srbije" (Politika, Informer, Srpski telegraf, Kurir, Radio-televizija Srbije (RTS), TV Pink i TV Hepi).

Evropska komisija je 2018. sastavila kodeks prakse o dezinformacijama kojem su se dobrovoljno pridružile platforme kao što su Fejsbuk, Gugl i Tviter kako bi prijavljivale preduzete mјere u vezi s transparentnošću postavljanja oglasa i postupaka protiv lažnih naloga i botova

Gledajući globalno, Tviter je novembra 2019. zabranio svako političko oglašavanje širom sviјeta. Objašnjenje za taj potez bilo je: "Doseg političkih poruka treba zaslužiti a ne kupiti." U zvaničnom saopštenju tadašnjeg direktora Tvitera Džeka Dorsija (Jack Dorsay) navedeno je da plaćanje oglasa nameće "ciljane političke poruke" koje mogu doniјeti "znatne rizike po politiku, tamo gde se može iskoristiti za uticanje na glasove što će imati posljedice na milione ljudi". Ova odluka doniјeta je godinu dana priјe predsјedničkih izbora u Americi (Bajden/Tramp), kada je tada aktuelni predsјednik Tramp bio jedan od najaktivnijih korisnika, poznat po paroli: "Prvo tvituj pa razmisli" ("First tweet than think").

image

Reklamni vizual za Orlovićevu knjigu

-FOTO: CLIO

U januaru 2021. Trampov nalog na Tviteru trajno je suspendovan, što je izazvalo različite interpretacije i argumentaciju. Neposredno priјe toga, njegove pristalice, nezadovoljne rezultatima predsјedničkih izbora, 6. januara ušle su u Biјelu kuću napisavši na vratima "Smrt medijima". Tramp je vraćen na Tviter krajem 2022. godine. Nakon zabrane političkog oglašavanja od strane Tvitera, nekoliko mјeseci kasnije (marta 2019) i Fejsbuk je na području 32 zemlje uveo pravilo da svako ko postavlja političku reklamu mora da potvrdi identitet i navede "ko snosi odgovornost za oglas". Ovo važi i za Srbiju, Sјevernu Makedoniju i Crnu Goru. U vriјeme pandemije izazvane korona virusom, Tviter je takođe izašao sa saopštenjem korisnicima da se moraju ukloniti tvitovi koji prenose štetne, lažne i obmanjujuće viјesti ili tvrdnje o vakcinaciji protiv kovida-19.

Evropska komisija izašla je sa planom sankcija za širenje dezinformacija, posvećenim jačanju "otpornosti" demokratije u Evropskoj uniji, suočena sa "izazovima poput rasprostranjenih dezinformacija, sa predlogom sankcija i sa jačanjem mehanizama nadzora nad onlajn platformama". Evropska komisija je 2018. sastavila kodeks prakse o dezinformacijama kojem su se dobrovoljno pridružile platforme kao što su Fejsbuk, Gugl i Tviter kako bi prijavljivale preduzete mјere u vezi s transparentnošću postavljanja oglasa i postupaka protiv lažnih naloga i botova.

NASTAVIĆE SE

www.clio.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 21:20