Duško Knežević / - SRDJAN BOLJEVIC
28/06/2024 u 10:11 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Knežević odbio da da saglasnost: Ne mogu da mu sude za predmet "E-comerc" jer nije izručen na osnovu njega

Osumnjičeni biznismen Duško Knežević odbio je da da saglasnost podgoričkom Višem sudu u postupku kontrole optužnice za predmet "E-comerc".

Zbog toga, za sada, u tom postupku ne može da mu se sudi za pranje para i utaju poreza.

Sud je na današnjem ročištu za kontrolu pomenute optužnice upitao osumnjičenog biznismena da li je saglasan da se vodi pomenuti sudski postupak protiv njega, s obzirom da nije izručen po tom osnovu Crnoj Gori. Knežević je odbio da da saglasnost.

- To je postupak E-comerc u kojem je potrebna saglasnost Duška Kneževića da bi se dalje vodio postupak s obzirom da on povodom toga predmeta nije izručen Crnoj Gori. On nije dao tu saglasnost, što je i u SDT ranije rekao, a danas to i ponovio. Tako da su razdvojeni postupci u odnosu na njega i ostale okrivljene, da bi se vodio postupak protiv ostalih okrivljenih. Trenutno je situacija takva da se protiv njega postupak ne može voditi - kazao je u izjavi za medije advokat Marko Ivanović.

Podsjećamo, tužilački predmet " E-komerc" odnosi se na optužbe za pranje novca i utaja poreza. To su ujedno i krivična djela za koje se u tom postupku tereti Knežević i sedam njegovih saradnika.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva oni su preko kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca i utajom poreza oštetili državni budžet.

Prema ranijim pisanjima medija, tužilaštvo je 2019. blokiralo 64 miliona eura klijentima usluga e - commerca Atlas banke, nakon čega je Centralna banka uvela stečaj u tu banku. Centralna banka je uvela prinudnu upravu i u drugu Kneževićevu banku IMB (Invest Montenegro bank).

Podsjećamo, osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog vijeća, za njega ostaje na snazi ranija odlula o istražnom pritvor. Knežević je ranije toga dana na zahtjev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

(VIDEO) Knežević pred sudom: Ne očekujte da ću biti gmizavac kojeg gazite

– Službenici Sektora za borbu protiv kriminala danas su, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru – naveli su ranije tada iz Uprave policije.

Crna Gora ga je potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

– Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti – dodali su tada iz UP.

(VIDEO) Pogledajte video-snimak ekstradicije Duška Kneževića

U februaru 2023. godine donijeta je prvostepena odluka u postupku ekstradicije Duška Kneževića Crnoj Gori, a naši nadležni organi tražili su njegovo izručenje u julu 2019. godine, prije skoro pet godina. Knežević je optužen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 10:12