алекса бечић / - Портал Дан
08/05/2022 u 18:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Газити Устав и пословник Скупштине не иде заједно са европском демократијом

Побjеда над наjвећим злом коjе jе своjе наjстрашниjе исходе имало средином двадесетог виjека мора на дневном нивоу бити опомена свима, поручио је Бечић

Предсједник Демократа и бивши предсједник Скупштине Алекса Бечић је у име Демократске Црне Горе и своjе име свим грађанкама и грађанима честитао Дан побjеде и Дан Европе 9 .мај, који је како се наводи, jедан од наjзначаjниjих датума у историjи човjечанства, коjи своjом симболиком траjно обавезуjе да не скренемо са нашег антифашистичког пута и да вриjедности на коjима почива савремена Европа мораjу бити у потпуности прихваћене и досљедно спроведене и у савременом црногорском друштву.

- Како се будућност нашег континента не би никада више обликовала сукобима и како се, као што jе то случаj са безбjедносним изазовима коjима данас свjедочимо, никада више не би састоjала у агресиjи jедних на друге суверене државе, побjеда над наjвећим злом коjе jе своjе наjстрашниjе исходе имало средином двадесетог виjека мора на дневном нивоу бити опомена свима - истакао је Бечић.

Он додаје да је Црна Гора прошле године низом свечаности, у чиjоj је организациjи, између осталих, имао част да учествуjе, обиљежила 8 децениjа од избиjања Тринаестоjулског устанка, првог у тадашњоj Европи.

- И данас jе прилика да се поклонимо тим хероjима. Такав jедан jубилеj додатно нас обавезуjе на специjалан однос свих друштвених чинилаца у нашем друштву када jе риjеч о његовању свих облика различитости, коjи се тако лиjепо стапаjу у међунационални и међувjерски склад и суживот, на коjи смо сви поносни. Они коjи и у примисли имаjу нарушавање те заоставштине коjа jе од стране наших предака грађена у децениjама иза нас, не заслужуjу ни трунку медиjског простора, а камоли уважавање за кредибилног партнера на политичкоj позорници - казао је Бечић.

Додаје да стога, управо на 9. маj, коjи има двоструко позитивно значење, Демократска Црна Гора jош jедном исказује своjе снажно опредjељење за европске интеграциjе, али и одржавање и снажење партнерства у оквиру Атлантског савеза.

- У том смислу, оно што ових дана можемо видjети jедино као антиевропско понашање, гажењем свих правних норми, почевши од оних наjвиших – уставних, мора што приjе престати, ако се жели искрено припадати друштву коjе са наjузвишениjим осjећањима обиљежава Дан Европе. Газити Устав, законе и Пословник Скупштине Црне Горе не иде ни у исту реченицу са поштовањем европских постулата демократиjе, владавине права и основних људских права и слобода. 9. маj jе наше опредjељење. Антифашизам jе наша заклетва. Европска униjа jе предмет нашег стремљења. У то име, jош jедном свим грађанкама и грађанима, као и нашим европским партнерима, наjсрдачниjе честитам 9. маj - закључио је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:55