Глад би могла да погоди 100 милиона људи / - SHUTTERSTOCK
26/04/2022 u 10:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемци упозоравају: Наредна година ће бити тешка, глад би могла да погоди 100 милиона људи

Према ријечима шефа Свјетског програма УН за храну Дејвида Бизлија, недостатак хране ће изазвати велике миграционе токове, у поређењу са којима ће криза из 2015. "изгледати као љетњи пикник"

Поремећај ланаца снабдевања услијед украјинске кризе довешће до несташице ђубрива и лишиће пољопривреднике могућности да производе довољно усева, наводи се у чланку њемачке публикације "Компакт", а преноси РИА Новости.

- Следеће године нас чека једна од највећих прехрамбених криза у историји човјечанства - рекао је Матијас Бернингер, шеф одјељења Бајер АГ, хемијско-фармацеутске корпорације.

Његово гледиште дијели и њемачки економиста Матин Каим, према коме би глад могла да погоди и до сто милиона људи широм свијета.

Према ријечима шефа Свјетског програма УН за храну Дејвида Бизлија, недостатак хране ће изазвати велике миграционе токове, у поређењу са којима ће криза из 2015. "изгледати као љетњи пикник".

За европске земље су од посебног значаја фабрике ђубрива на Уралу и у Бјелорусији, које су сада под западним санкцијама. Као замјена, предлаже се коришћење азотних ђубрива, али, како пише лист, због поскупљења гаса не могу да се производе по приступачним цијенама.

Након што је почела специјална војна операција са циљем денацификације и демилитаризације Украјине, западне земље су појачале санкције Москви, пише РИА Новости.

Рестриктивне мјере су првенствено погодиле банкарски сектор и високотехнолошке производе. Многи брендови су најавили повлачење из Русије. Кремљ је нове санкције назвао економским ратом, али је нагласио да су спремни на такав развој догађаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 03:40