Koje su to namirnice i kako da bezbedno postupate sa ostacima, da izbjegnete neprijatnosti, pa čak i trovanje, saznajte u nastavku teksta. Koje namirnice mogu postati štetne kad ih podgrijevate
Prema stručnim analizama, ali i savjetima nutricionista, sledeće namirnice spadaju u one koje je najbolje ne podgrijevati – ili bar s njima treba postupati s velikom opreznošću.
Pirinač
Kuvani pirinač, ako se ostavi na sobnoj temperaturi, može biti leglo bakterije Bacillus cereus, koja proizvodi otpornu sporu. Čak i ako ga ponovo zagrijete, toksini koje je bakterija oslobodila ne moraju nestati.
Šta da uradite: brzo ohladite skuvani pirinač, čuvajte ga u frižideru u zatvorenoj posudi, i podgrijte samo jednom – i to temeljno.
Krompir
Kuvani krompir je posebno rizičan ako je ostavljen na sobnoj temperaturi – bakterije, poput Clostridium botulinum, potencijalno mogu da rastu.
Kako ga bezbijedno čuvati? Čim se završi kuvanje, preselite ga u frižider. Kad ga podgrijevate, zagrijte ga dovoljno da vrućina prodre do sredine.
Luk, celer i cvekla
Ove namirnice često koristimo u supama, čorbama i sosevima – ali sadrže nitrate. Kad se podgriju, ti nitrati mogu dase pretvore u nitrite, a zatim potencijalno u štetne supstance.
Preporuka: pripremite samo onoliko koliko mislite da ćete pojesti – izbjegavajte da više puta podgrijevate.
Jaja
Kuvana, pržena ili pečena jaja nisu dobra ideja za podgrijevanje. Proteini u jajima se mijenjaju pri ponovnom zagrijevanju, što može da oteža varenje ili da prouzrokuje probleme s digestivnim traktom.
Bolje rešenje: jedite jaja svježa ili hladna u sendviču, umjesto da ih ponovo zagrijevate.
Piletina (i ostali proteinski obroci)
Podgrijevanje piletine može izazvati stomačne tegobe, jer proteini i bakterije u mesu zahtijevaju temeljno grijanje.
Preporuka: ako insistirate na podgrijevanju, uvjerite se da vrućina prodire do unutrašnjosti – ali ponekad je bezbednije jesti ta jela hladna.
Ulja i masnoće
Neka ulja – posebno ona od orašastih plodova, avokada, koštica grožđa – oksiduju brzo kada se ponovo zagrijevaju. To može da stvori štetne spojeve, uključujući trans-masti.
Šta uraditi? Nemojte ponovo koristiti ulje za prženje ili kuvanje; nakon jednog kuvanja, bolje ga je baciti.
Pečurke
Pečurke mijenjaju strukturu proteina kad se podgriju. To može da dovede do oslobađanja toksina, a ako su ostavljene na sobnoj temperaturi, rizik je još veći.
Najsigurnije: pojedite pečurke odmah nakon pripreme i ne čuvajte ih dugo van frižidera.
Zašto ovo nije samo mit?
Bakterijske spore i toksini:
Neke bakterije, kao što je Bacillus cereus, stvaraju spore koje su izuzetno otporne na toplotu. Podgrijevanjem uništavate bakterije, ali ne nužno toksine koje su one već proizvele.
Hemijska transformacija nitrata:
Zelene i korijenske biljke (luk, celer, cvekla) imaju nitrate koji pri ponovnom zagrijevanju mogu da se konvertuju u nitrite, pa čak i u nitrozamine – supstance koje se dovode u vezu s kancerogenim efektima.
Degradacija proteina:
Proteini iz jaja, mesa i pečuraka mijenjaju strukturu kada se griju više puta, što može otežavati varenje ili izazvati druge neželjene efekte.
