/ - PHOTO BY DAN GOLD ON UNSPLASH
24/04/2023 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovo povrće treba da izbjegavamo za večeru

Jedan od efikasnih načina da sprečite nadimanje je izbjegavanje određene hrane, posebno u vrijeme večere, kada se naše tijelo usporava i teže je variti hranu

Nadimanje je osećaj nelagodnosti u stomaku izazvan prekomjernom proizvodnjom gasova ili zadržavanjem tečnosti, a veliki broj ljudi bori se sa ovim problemom. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti nadimanju, kao što su prebrzo konzumiranje hrane, masna hrana, prejedanje, stres, hormonske promene, zatvor i osetljivost na hranu.

Jedan od efikasnih načina da sprečite nadimanje je izbjegavanje određene hrane, posebno u vrijeme večere, kada se naše tijelo usporava i teže je variti hranu.

1. Brokoli

Brokoli je povrće iz porodice krstaša i bogato je raznim hranljivim sastojcima. Međutim, sadrži šećer koji se zove rafinoza i koji je teško svarljiv. To može dovesti do gasova i nadimanja. Konzumiranje brokolija kasno uveče takođe može izazvati probavne smetnje i ometati dobar san.

2. Prokulice

Prokulice takođe spadaju u porodicu krstaša i sadrže rafinozu. Kao što je već pomenuto, rafinoza može biti teško svarljiva i može dovesti do problema sa varenjem ako se konzumira prije spavanja. Takođe, ovo povrće je bogato vlaknima koja mogu izazvati gasove i nadimanje. Ograničite unos prokulica ili ih potpuno izbjegavajte ako osjetite nadimanje.

3. Karfiol

Karfiol, koji je sličan brokoliju i prokulicama, izuzetno je hranljiv i pruža nam razne zdravstvene prednosti. Međutim, sadrži jedinjenje zvano sulforafan koje takođe može izazvati gasove i nadimanje. Takođe, sadrži veliku količinu vlakana koja mogu biti teška za varenje.

4. Kupus

Kupus takođe spada u veoma hranljivo povrće, ali konzumiranje ove namirnice za večeru isto može izazvati gasove i nadimanje, zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze. Kupus u vrijeme večere može uticati na kvalitet sna, pa se preporučuje da ga jedete za doručak ili ručak.

5. Crni luk

Crni luk sadrži fruktane, vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje. Takođe je bogat vlaknima, što može pogoršati problem, prenose Nezavisne.

6. Bijeli luk

Bijeli luk se smatra superhranom zahvaljujući svojim brojnim nutritivnim kvalitetima i zdravstvenim prednostima koje pruža. Međutim, bijeli luk takođe sadrži fruktane koji mogu dovesti do nadimanja i gasova, a može izazvati i refluks kiseline što može ometati san.

7. Grašak

Grašak je bogat hranljivim materijama, posebno antioksidansima. Ovo ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani, ali grašak takođe može izazvati nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze. Grašak, uz to, sadrži i šećerne alkohole koji mogu izazvati probleme sa varenjem.

8. Slatki krompir

Slatki krompir je dobar izvor vlakana i hranljivih materija, ali nekim ljudima može biti teško svarljiv. Ovaj krompir sadrži vrstu ugljenih hidrata koji se zove skrob, a koji može izazvati gasove i nadimanje, posebno kada se jede u velikim količinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:57