Proces fermentacije, u kojem prirodne bakterije i kvasci razlažu šećere i proteine u organske kiseline i gasove, stvara proizvode bogate probioticima - korisnim mikroorganizmima koji hrane našu crijevnu floru. Rezultat su namirnice specifičnog ukusa, ali i moćni pomagači u varenju, imunitetu i opštem blagostanju.
Kako fermentisana hrana pomaže organizmu?
Fermentacija zapravo djeluje kao vrsta "predvarenja" - korisne bakterije već razlažu deo proteina i ugljenih hidrata, čineći hranljive materije dostupnijim našem tijelu. Time se olakšava varenje, a probiotici koje unosimo istovremeno podržavaju balans u crijevnoj mikrobioti. To može da znači bolju probavu, smanjenje nadimanja, jači imunitet i čak pozitivne efekte na raspoloženje, piše Plantbased.telegraf.rs.
Redovno konzumiranje malih količina fermentisane hrane ima najveći efekat. Nije potrebno mnogo, svega nekoliko kašikavode iz kiselog kupusa ili kimčija ili porcija tempeha mogu biti sasvim dovoljni da crijeva budu zahvalna.
Kimči
Korejsko jelo od kupusa i rotkve, začinjeno belim lukom, đumbirom i ljutom paprikom, pravo je bogatstvo probiotika i vlakana. Osim što doprinosi zdravlju crijeva, obogaćuje jela pikantnom svježinom.
Kiseli kupus
Jedan od najpoznatijih tradicionalnih fermentisanih proizvoda kod nas. Jednostavan, ali nutritivno moćan - sadrži probiotike i vitamin C, a njegova hrskavost i kiselkast ukus odlično se slažu sa raznim jelima.
Tempeh
Napravljen od fermentisanih sojinih zrna, tempeh je bogat proteinima i vlaknima, a specifična tekstura ga čini idealnom zamenom za meso u veganskim jelima. Njegov orašasti, lagano "zemljani" ukus posebno dolazi do izražaja kada se peče ili marinira.
Miso
Japanska pasta od fermentisanih sojinih zrna i žitarica daje jelima karakterističan umami ukus. Dovoljna je mala količina miso paste da supa, preliv ili marinada postanu nutritivno i probiotički bogatiji.
Fermentisani krastavci (pravi kiseli krastavci)
Važno je razlikovati fermentisane krastavce od onih koji su samo ukiseljeni sirćetom. Fermentisani su prirodno bogati probioticima i savršeni su za užinu ili kao dodatak sendvičima i salatama.
Fermentacija je tradicija koja dobija novo značenje u savremenoj ishrani. Njeni benefiti za crijeva i imunitet su potvrđeni, a izbor namirnica raznovrstan i ukusan.
