/ PHOTO BY JOE GREEN ON UNSPLASH
16/05/2023 u 20:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo kako se riješiti zadaha od bijelog luka

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.

Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Neugodna situacija

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti situacije nelagode ili neugodnosti, a sve je to zbog prisutnosti nekih tvari koje se tokom probavnih procesa apsorbiraju u krvotok i transportiraju do pluća, prenosi Avaz.

Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu.

Šta onda učiniti? Na svom Instagram profilu dr. Megan Rosi podijelila je efikasan i prirodan trik za neutraliziranje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka.

Preporuka doktora 

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

- Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u bijelom luku, neutralizirajući taj poseban miris - objašnjava dr. Rosi u svojoj objavi.

Ali nije samo jabuka ta koja ima tu “moć” nad bijelim lukom.

Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizirao miris te namirnice (riječ je o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo efikasno):

- zelena salata

- peršun

- metvica

- spanać

Namjeravate li konzumirati jela s bijelim lukom ili ih pripremiti za goste, ne zaboravite na sto staviti lijepu košaricu jabuka ili u jelo dodati malo špinata ili peršunovog lista, kako biste spriječili neugodan zadah.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:44