
Vruće tijesto, istopljeni sir, nevjerovatni mirisi... To je kratak opis ovog hljeba. Sačuvajte recept i podijelite ga sa prijateljima, sigurni smo da će zatrebati za okupljanje društva i da će nestati za tren! Super je što može da se kida i svaka kuglica je za sebe. Uživajte!
Sastojci za tijesto
450-500 gr brašna
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
240 gr mlakog mlijeka
1 jaje
60 gr putera
Sastojci za preliv
120 gr putera
2 kašike parmezana
2 čena bijelog luka
peršun, bosiljak, ruzmarin - po jedna kašičica
220 gr sira za punjenje isjeckanog na 32 kockice.
U mlakom mlijeku rastvoriti kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna i ostaviti 10-ak minuta pokriveno da zapjeni.
Prebaciti nadošli kvasac u veću posudu, pa dodati jaje, istopljeni puter, malo po malo brašna i so. Dodati prvo 450 gr brašna i zamijesiti tijesto pa ukoliko se lijepi dodati još malo brašna dok se ne dobije glatko meko tijesto. Ostaviti ga u pouljenoj posudi, pokriti i na toplom pustiti da naraste 1 sat.
Tijesto kratko premijesiti i isjeći na pola, pa svaku polovinu na pola i tako dok ne dobijete 32 komadića. U svaki komadić tijesta staviti kockicu sira pa oblikovati lopticu. Svaku lopticu uvaljati u mješavinu istopljenog putera, parmezana, izgnječenog bijelog luka i začina. Natopljene kuglice ređati u kalup za hljeb obložen pek papirom dok ne potrošite sve.
Peći u zagrijanoj rerni na 190 C 30 min.
Коментари (0)
Оставите свој коментар