Ragu je jelo koje se sprema od svih mogućih vrsta mesa ili kombinacija, od mljevenog, mesa rezanog na kockice, pa sve do većih komada mesa, koje se kuha uz dodatak raznog povrća i začina. U pravilu se servira uz tjesteninu ili rižu. Iako ga mnogi vezuju za italijansku kuhinju, naročito planetarno popularan ragu bolognese, ragu svoje korijene vuče iz francuske kuhinje. Posebno je divan zato što je "comfort food", odnosno "hrana koja tješi", što je važno u ovim zahtjevnim vremenima. Sprema se na "milion načina", a mi vam donosimo recept za ragu s junetinom, nije skup, a fenomenalan je.
Sastojci
300 g junetine
300 g šampinjona
1 glavica crnog luka
1 čehno bijelog luka
1 crvena paprika
1 struk lista peršuna
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašika ulja
200 ml vode
Priprema
Luk sitno isjeckati i dinstati na ulju. Meso isijeći na trake i dodati u tavu s lukom. Posoliti i pobiberiti. Miješati da ne zagori.
Dodati potom i šampinjone isjeckane na listiće i isjeckanu crvenu papriku. Zaliti vodom i dodati i bijeli luk. Dinstati dok meso ne omekša.
Prema potrebi dosoliti i dosuti još vode ako je potrebno. Pred kraj posuti isjeckanim peršunovim listom. Servirati uz tjesteninu ili rižu.
