Predlažemo vam za ručak kremasti rižoto sa bundevom.
Sastojci:
– 1 bundeva
– 1l vode začinjene suvim biljnim začinom
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena bijelog luka
– 300 g pirinča
– 2 kašike sitno isjeckanog peršuna
– 100 g parmezana
– so, biber
– 1 kašika maslaca
Priprema:
Oljuštiti bundevu i isjeći je na kocke, staviti u nauljenu tepsiju, posoliti, pobiberite i peći je na 200 stepeni oko 25-30 minuta.
Dok se bundeva peče, pripremiti rižoto.
Sitno isjeckati crni i bijeli luk, pa pržiti dok ne omekša, dodati pirinač i pržiti jedan minut, a zatim dodati malo vruće vode.
Kada pirinač upije vodu opet malo dodati, povremeno miješajući na umjerenoj temperaturi.
U skuvani rižoto, dodati ispečene bundevine kocke, maslac, sitno izrendani parmezan, peršun, biber i so, po ukusu, pa lagano promiješati.