Mekano, ukusno tijesto i bogat, kremasti nadjev od sira čine savršen spoj kojem je teško odoljeti.
Sastojci:
500 g brašna
1 vrećica suvog kvasca
250 ml mlijeka
50 g maslaca
2 jaja
100 g svježeg sira
so
20 g otopljenog maslaca za premazivanje
Priprema:
U manjoj posudi zagrijte mlijeko. Kada bude toplo (ali ne vrelo), odvojite tri kašike, pomiješajte ih s kvascem i ostavite da se aktivira 5-10 minuta.
Ostatak mlijeka nastavite grijati dok se ne pojave mjehurići, a zatim ugasite vatru i dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne otopi.
U veću posudu prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini napravite udubljenje, ulijte mlijeko s maslacem, dodajte aktivirani kvasac i umućena jaja. Zamijesite glatko i elastično tijesto.
Tijesto prekrijte i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena. Nakon što se digne, tijesto lagano premijesite, razvaljajte na oko 1 cm debljine i izrežite na jednake kvadrate.
U posebnoj posudi pomiješajte svježi sir sa malo soli (po želji možete dodati i kašiku kisele pavlake za kremastiji nadjev). Na svaki komad tijesta stavite po kašiku fila, spojite krajeve i oblikujte buhtle.
Poredajte ih u namašćen pleh tako da spoj bude okrenut prema dolje. Premažite otopljenim maslacem i po želji pospite krupnom solju ili susamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju oko 25–30 minuta.
