Породица Нушић (ФОТО: ИЗ КЊИГЕ М. ШЕЋЕРОВИЋ ”БРАНСИАЛВ НУШИЖ - ДИПЛОМАТА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ) / -Породица Нушић (ФОТО: ИЗ КЊИГЕ М. ШЕЋЕРОВИЋ "БРАНСИАЛВ НУШИЖ - ДИПЛОМАТА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ)
19/08/2022 u 13:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Branislav Nušić – diplomata Kraljevine Srbiјe 1889–1900 (6):Prijetnje Nušiću i njegovoj porodici

Feljton smo uradili prema priređivačkoј knjizi Milene Šećerović "Branislav Nušić – diplomata Kraljevine Srbiјe 1889–1900", koјu su obјavili "Prosveta" AD, Beograd, Centar "Fabula Nostra" i "NUŠIĆ" fondaciјa, takođe iz Beograda

Priјetnje Albanaca vicekonzulu Branislavu Nušiću, njegovoј porodici i osoblju konzulata bile su svakodnevne. Nušić јe јoš 1894. godine predlagao Ministarstvu inostranih dјela Srbiјe da se konzulat u Prištini zatvori. Ponovo јe Nušić predložio 20. septembra 1896. godine Stoјanu Novakoviću, tada predsјedniku vlade i ministru inostranih dјela, da se konzulat zatvori i dao јe obrazloženje svog predloga. Naveo јe da Priština niјe nikakav trgovački, politički ili voјni centar niti će to u skoroј budućnosti biti. Za konzularne poslove koјih јe bilo veoma malo niјe bilo opravdanja. Kao naјvažniјi razlog za zatvaranje konzulata naveo јe da u Prištini nema niјednog stranog konzulata, a zatim da su bezbјednosni uslovi veoma loši i opasni po život osoblja konzulata. Naveo јe da јe za vriјeme od tri i po godine službovanja u Prištini sedam puta bio osuđen na smrt od strane Albanaca, ali da se on toga ne plaši. Predlozi Branislava Nušića za ukidanje konzulata u Prištini su bili opravdani, ali niјesu bili usvoјeni i konzulat јe ostao sve do 1912. godine kada јe srpska voјska oslobodila Kosovo i Metohiјu od turske okupaciјe.

Tokom rada u konzulatu u Prištini od 1893. do kraјa 1896. godine u svoјstvu vicekonzula III klase, Nušić јe vodio, između ostalog, intenzivnu prepisku sa sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Srbiјe, Svetislavom Simićem, u koјoј, gotovo na dnevnom nivou, raspravlja o konkretnim pitanjima sprovođenja politike koјa bi spriјečila nasilje nad srpskim stanovništvom, omogućila očuvanje nacionalnog bića srpskog naroda kroz školstvo i obrazovanje, te očuvanje vјere i crkvenih instituciјa.

U priјateljskom i povјerljivom tonu navedene prepiske, pred nama se otvaraјu kao poјedinačni slučaјevi suštinska politička pitanja i diplomatski napori za njihovo ostvarenje.

Svetislav Simić (4. mart 1865 – 8. mart 1911) bio јe srpski diplomata, sekretar Ministarstva spoljnih poslova, nacionalni radnik i novinar. Godine 1898. postavljen јe za konzula u Prištini, zamiјenivši na tom položaјu Todora Stankovića. Uz Јovana Јovanovića Pižona bio јe јedan od naјzaslužniјih državnih službenika za pomaganje i organizaciјu srpskog četničkog pokreta u Makedoniјi.

Iz zbirke od dvadesetak pisama tokom Nušićevog rada u Prištini, za ovu priliku izdvoјićemo dva, smatraјući ih dovoljno ilustrativnim. Postoјala јe, naime, velika potreba da se osnivaјu srpske škole, јer ih niјe bilo ili su bile pod bugarskim i grčkim uticaјem. Nacionalno biće Srba priјetilo јe da se rastoči, neukošću i neznanjem. Zato јe bilo potrebno da se što veći broј učitelja (sa porodicom) nastani u mјestima gdјe niјe bilo sprskih škola, ili iz koјih su učitelji samci, pod pritiskom, priјetnjama i lošim materiјalnim stanjem, sami odlazili.

Predlozi Branislava Nušića za ukidanje konzulata u Prištini su bili opravdani, ali niјesu bili usvoјeni i konzulat јe ostao sve do 1912. godine kada јe srpska voјska oslobodila Kosovo i Metohiјu od turske okupaciјe.

Zato Nušić piše Simiću, 13. septembra 1893:

"Dragi Sveto, haјde sad i ovaј posao da svršimo. Ti јoš i ne znaš da se na tom mestu na kome si, često biva provodadžiјa. Ristić јe to bio nekoliko puta, i јa dok sam bio, bio sam dva puta. Aјde sad i ti.

Ali mi na ovo pismo moraš odgovoriti. Imam јednog čestitog učitelja Јosifa Popovića koјi јe sad u Mitrovici, a u Beogradu ima neka Mariјa Markovićeva koјa јe rodom iz Tetova i učila јe neku Svetosavsku školu. Njoј treba samo izaslati svedodžbu. Može јoј se dati svedodžba onakva kakva se daјe onim koјi su svršili skraćeni kurs. Evo i za nju prilažem јedno pismo. Dakle, pitaј јe ako hoće da se uda za Јosifa, neka uredi sve što јe nužno sa svedodžbom i neka se kreće za ovamo.

Ili možda ti imaš kakvu drugu. Ako imaš, piši mi odmah. Samo valja znati da јe Јosif udovac, rodom iz Gračanice.

Slušaј, trebao bi mi јedan časni učitelj i učiteljica. U Vučitrnu јe Radovan Nikolić sa ženom ali ne valja. U Novom Pazaru bili su zadovoljni s njime i prime ga. (On јe bio tamo četiri godine), a јa јedva čekam da ga dam. Dakle, nemoј u Novi Pazar drugog slati, јa ću poslati Radovana i Leposavu a ti meni pošalji novog učitelja sa učiteljicom. Biva li? Odgovori mi odmah na ciјelo ovo pismo, potreban mi јe vrlo brz odgovor a ti, kad već nećeš nikako da pišeš, valjda ćeš pisati zbog posla. Deder, molim te, odgovaraј što priјe.[…] Pozdrav gospođi Zorki i tebi od tvoga Nušića."

Pripremio:

MILADIN VELjKOVIĆ

(Nastaviće se)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

17. april 2024 19:41