Јошко Тишлер (ФОТО: ВИКИПЕДИЈА) / -ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
23/12/2022 u 13:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sukob Јugoslaviјe i Austriјe oko Koruške (10): Osvobodilna fronta kritikovala Britance

Feljton smo priredili prema knjizi dr Petra Dragišića "Odnosi Jugoslavije i Austrije 1945–1955", koju je objavio Institut za noviju istoriju Srbije iz Beograda

Fleksibilnost Joške Tišlera nije, međutim, bila prihvatljiva za većinu u vođstvu Osvobodilne fronte. U pismu od 6. novembra 1945. godine pokrajinski odbor Osvobodilne fronte obavijestio je britanske okupacione vlasti da izjava koju je Tišler potpisao za Osvobodilnu frontu nije prihvatljiva. Naglašeno je da je izjava data bez saglasnosti sa vođstvom Osvobodilne fronte, što je za posljedicu imalo Tišlerov politički pad.

Na ograničenja izbornog programa, nametnuta od strane britanskih okupacionih vlasti u Koruškoj, Osvobodilna fronta je reagovala kritikom politike prema slovenačkoj manjini u Koruškoj. U pismu od 6. novembra vođstvo OF se žalilo britanskoj vojnoj vladi za Korušku na diskriminaciju slovenačke manjine u Koruškoj. Tvrdili su da su britanske vlasti propustile da podrže napore koruških Slovenaca u obnovi privrednog života i dobijanja "pravedne odštete za pretrpljenu nepravdu" u Drugom svјetskom ratu. Pored toga, Britancima je prigovoreno i neodobravanje planova o obnovi slovenačkih zadruga. Konstatovano je i da britanske okupacione vlasti niјesu omogućile "slobodan kulturni razvoj" slovenačke populacije u Koruškoj. Prema navodima u pismu, britanska vojna vlada u Koruškoj nije dozvolila obnavljanje centralne kulturne organizacije koruških Slovenaca – Slovenačkog kulturnog saveza.

Britanskim okupacionim vlastima u Koruškoj, u pismu od 6. novembra, prigovoreno je i da je koruškim Slovencima onemogućeno vođenje kampanje za korekciju jugoslovensko-austrijske granice, dok je drugoj strani dozvoljeno da agituje za očuvanje teritorijalnog integriteta Koruške: "Dok je koruškim Slovencima od samog početka uskraćeno pravo da traže reviziju granice, zvanični organ PWB-a (Psychological Warfare Branch – P. D.), Kärntner Nachrichten, mogao je da piše o nedјeljivoj Koruškoj, ÖVP (Österreichische Volkspartei – P. D.) je mogla da parolu o nedjeljivoj Koruškoj čak ubaci u svoj zvanični program, organ SP (Sozialistische Partei Österreichs – P. D.) Neue Zeit o tome otvoreno da piše, mogao je pokrajinski predsјednik (Landeshauptmann – P.D.) Piesch da sve Slovence, koji su gledali u pravcu svog matičnog naroda u Jugoslaviji nekažnjeno na jednom predizbornom skupu etiketira kao izdajnike, mogao je ministar Schumy da na jednom predizbornom skupu govori o reviziji granice u Južnom Tirolu, Kanaltalu, mariborskoj dolini ..."

Na kraju pisma od 6. novembra pokrajinski odbor Osvobodilne fronte je izvijestio britansku vojnu vladu u Koruškoj o predizbornim skupovima ove organizacije koruških Slovenaca, koji su, prema navodima u pismu, protekli u "najboljem redu". I pored toga OF se žalila na lošu političku klimu u Koruškoj, za šta su kao odgovorni označeni, kako austrijski organi, tako i britanske okupacione vlasti. S tim u vezi traženo je odlaganje održavanja izbora u Koruškoj:

"Obrazloženje predstavnika austrijskih vlasti, kao i ponašanje članova britanske vojne vlade za Korušku, prisiljava nas na zaključak da ovi izbori u Koruškoj ne mogu biti pravi odraz narodne volje. Zato tražimo poštovanje demokratije i narodne volje i odlaganje izbora u Koruškoj sve dotle dok cjelokupno antifašističko stanovništvo ne bude bilo u stanju da slobodno i bez pritisaka od bilo kog nosioca aktuelne vlasti izrazi svoju volju." Svojim pristalicama vođstvo Osvobodilne fronte preporučilo je da bojkotuju izbore u Koruškoj, ili da glasaju za Komunističku partiju Austrije.

Na kraju pisma od 6. novembra pokrajinski odbor Osvobodilne fronte je izvijestio britansku vojnu vladu u Koruškoj o predizbornim skupovima ove organizacije koruških Slovenaca, koji su, prema navodima u pismu, protekli u "najboljem redu". I pored toga OF se žalila na lošu političku klimu u Koruškoj, za šta su kao odgovorni označeni, kako austrijski organi, tako i britanske okupacione vlasti. S tim u vezi traženo je odlaganje održavanja izbora u Koruškoj

U pismu Francu Peteku od 17. novembra 1945. godine britanska vojna vlada za Korušku predstavila je svoju odluku o statusu Osvobodilne fronte. Britanci su vođstvu Osvobodilne fronte predočili da, budući da je OF otkazala učešće na izborima, britanske okupacione vlasti Osvobodilnu frontu neće tretirati kao političku partiju. Osvobodilnoj fronti je priznato pravo na organizovanje skupova, ali su u pismu Peteku koruški Slovenci upozoreni da bi kampanja za promjenu granice bila posmatrana kao protivzakonita aktivnost.

Prvi poslijeratni izbori u Koruškoj podstakli su jugoslovensku vlast da podsjeti zapadne saveznike na teritorijalne aspiracije prema Austriji. U noti saveznicima od 14. novembra 1945. godine jugoslovenska vlada je zatražila da se izbori ne održe u djelovima Koruške koje je Jugoslavija željela da pripoji. Jugoslovenska strana je u navedenoj noti ukazala na to da bi sprovođenje izbora u, prema jugoslovenskom mišljenju, spornim djelovima Koruške imalo prejudicirajuće dejstvo na konačno rješenje koruškog pitanja. […]

PRIREDIO:

MILADIN VELjKOVIĆ

(NASTAVIĆE SE)
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:47