Клагенфурт, сједиште аустријске Корушке / -ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
30/06/2023 u 15:59 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jugoslovenski propagandni rat protiv Austrije i kasnija normalizacija odnosa (8): Odbačene jugoslovenske optužbe

Feljton smo priredili prema knjizi dr Petra Dragišića "Odnosi Jugoslavije i Austrije 1945-1955", koju je objavio Institut za noviju istoriju Srbije iz Beograda

U analizi izvještavanja jugoslovenske štampe o Austriji, iz decembra 1949. godine, politički predstavnik Austrije u Beogradu, Karl Braunias, informisao je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova da su tog mjeseca (decembar 1949. godine) jugoslovenski časopisi "Glas" i "Omladina" izvјeštavali o neonacizmu u Austriji, odnosno o podršci Socijalističke partije Austrije bivšim nacistima. Prema Brauniasovom izvјeštaju ministarstvu spoljnih poslova Austrije od 2. februara 1950. godine, "Glas" je i početkom te godine izvјeštavao o "fašističkoj opasnosti" u Austriji, odnosno o uticajnim "fašistima" u Austriji.

Pričama o uticaju bivših nacista na život u poslijeratnoj Austriji (prije svega u Koruškoj) i tezama o "nacističkom teroru" nad slovenačkim stanovništvom u Koruškoj jugoslovenska strana je nastojala da oslabi poziciju Austrije u pregovorima o sudbini Koruške. Otuda se i Osvobodilna fronta više puta žalila međunarodnim institucijama zbog, kako se isticalo, napada koruških "nacista" na tamošnje slovenačko stanovništvo. U pismu od 25. marta 1947. godine Osvobodilna fronta za slovensko Koroško informisala je britansku administraciju u Klagenfurtu o brojnim napadima nekadašnjih članova SA, SS i organizacije Hitlerjugend na Slovence u Koruškoj. Ovi napadi su u pismu Osvobodilne fronte pripisani nedovoljnoj denacifikaciji u Austriji. Tri dana kasnije Osvobodilna fronta je savjet ministara spoljnih poslova u Moskvi obavijestila o "ponovnom oživljavanju nacionalsocijalizma" u Koruškoj. Dvije godine kasnije, 7. aprila 1949. godine, Osvobodilna fronta se požalila Savezničkom savjetu za Austriju na diskriminaciju ove organizacije koruških Slovenaca. Ovu politiku austrijskih vlasti Osvobodilna fronta je pripisala činjenici da je, kako se tvrdilo, u tadašnjoj koruškoj administraciji bilo puno saradnika Hitlerovog režima.

Kriza u odnosima Jugoslavije i Sovjetskog saveza, koja se zaoštrila 1948. godine, dovela je do radikalne promjene spoljnopolitičke pozicije Jugoslavije i odrazila se pozitivno na odnose između Austrije i Jugoslavije u prvoj polovini `50-ih godina

Propagandna kampanja jugoslovenskog režima protiv Austrije nije prošla bez odgovora austrijske strane. Krajem januara 1947. godine organ Socijalističke partije Austrije, "Neue Zeit", odbacio je jugoslovenske optužbe da se u Austriji veliki broj ratnih zločinaca našao na slobodi. U komentaru ovog lista od 28. januara 1947. godine ukazano je na političku intenciju jugoslovenske propagandne kampanje. Organ austrijskih socijalista je optužbe na račun Austrije u jugoslovenskim medijima direktno doveo u vezu sa tada aktuelnim pregovorima oko jugoslovenskih teritorijalnih zahtјeva prema Austriji.

Dok je "Neue Zeit" na jugoslovenske optužbe odgovorio relativno pasivno, "Salzburger Nachrichten" je uzvratio protivoptužbama, odnosno "seciranjem" jugoslovenske prošlosti. Krajem januara 1947. godine salcburški dnevnik je objavio komentar "Neue Zürcher Zeitunga" u kojem je na meti bila jugoslovenska politika prema Austriji u međuratnom periodu. Kraljevina Jugoslavija je optužena za paktiranje sa Hitlerom prije anšlusa sa ciljem korekture jugoslovensko-austrijske granice. Osim toga, međuratna Jugoslavija je na posredan način dovedena u vezu sa udarom protiv Dolfusovog režima 1934. godine. Istog mjeseca salcburški dnevnik je negirao i tokom jugoslovenske kampanje protiv Austrije potenciranu odgovornost za okupaciju Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Sa druge strane, u tekstu je spomenuta i uloga Austrijanaca u jugoslovenskom pokretu otpora u Jugoslaviji.

Kriza u odnosima Jugoslavije i Sovjetskog saveza, koja se zaoštrila 1948. godine, dovela je do radikalne promjene spoljnopolitičke pozicije Jugoslavije i odrazila se pozitivno na odnose između Austrije i Jugoslavije u prvoj polovini `50-ih godina. Kriza između Moskve i Beograda 1948–1949. godine dovela je krajem `40-ih godina do političke i privredne izolacija Jugoslavije. Kvarenje odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza primoralo je jugoslovenski režim da revidira spoljnopolitičku strategiju, čiji je ključni segment bio postepeno približavanje Zapadu. Nova spoljnopolitička pozicija Jugoslavije dovela je i do zaokreta u jugoslovenskoj politici prema Austriji. Lišen bilo kakve podrške Sovjetskog Saveza jugoslovenski režim nije mogao da očekuje uspјeh svoje strategije prema Austriji.

PRIREDIO:

MILADIN VELjKOVIĆ

(NASTAVIĆE SE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:24