ДР ПЕТАР ДРАГИШИЋ / -ПРИВАТНА АРХИВА
25/12/2022 u 13:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sukob Јugoslaviјe i Austriјe oko Štaјerske (12): Od Jugoslavije strahovala i Štajerska

Feljton smo priredili prema knjizi dr Petra Dragišića "Odnosi Jugoslavije i Austrije 1945–1955", koju je objavio Institut za noviju istoriju Srbije iz Beograda

Uprkos neuspјešnom pokušaju jugoslovenske strane da dobije podršku zapadnih saveznika za odlaganje izbora u Koruškoj, jugoslovenski režim nije pokazao spremnost da se odrekne teritorijalnih pretenzija na "Slovenačku Korušku". Kontinuitet politike prema pitanju Koruške ogledao se, pored ostalog, u izvještavanju uticajnih jugoslovenskih novina, u čijim je tekstovima najoštrije kritikovana politika okupacionih i austrijskih vlasti prema koruškom pitanju.

Početkom januara 1946. godine dnevni list "Politika" objavio je tekst o antislovenačkim demonstracijama u pojedinim gradovima Koruške, koje su, prema navodima u tekstu, tolerisali i Britanci i austrijske vlasti. Krajem istog mjeseca, "Politika" se pozabavila jednom od najomiljenijih tema jugoslovenske propagandne kampanje u vezi sa pitanjem Koruške – represijom prema slovenačkom stanovništvu Koruške, odnosno diskriminacijom koruških Slovenaca. Autor izvјeštaja, koji je u "Politici" objavljen 25. januara 1946. godine, naglasio je da su austrijske vlasti odobrile napade na Slovence u Koruškoj i zaključio da je položaj slovenačke manjine u Koruškoj nepodnošljiv. Istog dana beogradski dnevnik je objavio i tekst u kojem je kritikovan položaj slovenačkih učenika u Koruškoj.

Kampanja napada na austrijsku politiku prema koruškim Slovencima na stranicama "Politike" nastavljena je i narednog mјeseca. Tako je 9. februara "Politika" objavila saopštenje Osvobodilne fronte u kojem je kritikovano sprovođenje austrijske uredba o dvojezičnoj nastavi u koruškim školama. U saopštenju Osvobodilne fronte koruškim nastavnicima je prebacivano ignorisanje uredbe, čime je, prema navodima u saopštenju, nastava na slovenačkom jeziku u koruškim školama bila ugrožena. Krajem iste godine, "Politika" je ponovo izvještavala o situaciji u Koruškoj. U tekstu anonimnog komentatora od 19. decembra 1946. godine podvučeno je da su Slovenci u Koruškoj izloženi progonima. Osim toga, u istom komentaru kritikovano je i sprovođenje denacifikacije u Koruškoj.

U broju od 8. januara 1946. godine "Borba" je izvještavala o napadima nacistički orijentisanih "bandita" na koruške Slovence krajem 1945. godine. U tekstu "Borbe" aktuelno stanje u Koruškoj je upoređeno sa situacijom koja je u toj austrijskoj pokrajini vladala tokom Drugog svjetskog rata. Dvadeset dana kasnije, uticajni jugoslovenski dnevnik je na naslovnoj strani objavio rezoluciju Osvobodilne fronte za Slovensko Koroško, u kojoj je protestovano protiv, kako je isticano, progona slovenačkog stanovništva u Koruškoj

Položajem slovenačkog stanovništva u Koruškoj bavio se, u skladu sa pravcima jugoslovenske propagandne kampanje u sukobu sa Austrijom oko Koruške, i organ Komunističke partije Jugoslavije – "Borba". U broju od 8. januara 1946. godine "Borba" je izvještavala o napadima nacistički orijentisanih "bandita" na koruške Slovence krajem 1945. godine. U tekstu "Borbe" aktuelno stanje u Koruškoj je upoređeno sa situacijom koja je u toj austrijskoj pokrajini vladala tokom Drugog svjetskog rata. Dvadeset dana kasnije, uticajni jugoslovenski dnevnik je na naslovnoj strani objavio rezoluciju Osvobodilne fronte za Slovensko Koroško, u kojoj je protestovano protiv, kako je isticano, progona slovenačkog stanovništva u Koruškoj. U saopštenju Osvobodilne fronte je podvučen i antifašistički otpor Koruških Slovenaca u Drugom svjetskom ratu, a nije propušteno da se još jednom istakne glavni politički cilj projugoslovenski orijentisanih Koruških Slovenaca – ujedinjenje sa Jugoslavijom. […] U jednom dokumentu koruške pokrajinske vlade iz februara 1946. godine izvještava se o strahu austrijskog stanovništva Koruške izazvanom glasinama o predstojećoj jugoslovenskoj okupaciji tog dijela Austrije, odnosno o pripajanju Koruške Jugoslaviji.

Spekulacije o tome da će jugoslovenski režim, osim za Koruškom, posegnuti i za djelovima Štajerske izazvale su uznemirenost i u toј pokraјini. U pismu austrijskom ministru inostranih poslova od 25. aprila 1946. godine pokrajinski poglavar Štajerske je podvukao da su informacije u štampi o mogućim pretenzijama jugoslovenske vlade na oblasti u Štajerskoj duboko uznemirile stanovništvo ove austrijske pokrajine. S tim u vezi, u pismu je zatraženo pojašnjenje koraka centralne vlasti u Beču. Uprkos negativnom stavu o jugoslovenskim teritorijalnim pretenzijama prema djelovima Austrije, kako austrijske javnosti, tako i, što je u datom političkom kontekstu bilo i važnije, zapadnih saveznika, jugoslovenski režim tokom 1946. godine nije pokazao spremnost da revidira politiku prema Austriji. U govoru posvećenom jugoslovenskoj spoljnoj politici, u jugoslovenskom parlamentu 1. aprila 1946. godine, Josip Broz Tito je ponovio zahtjev jugoslovenske vlade za korekciju jugoslovensko-austrijske granice i osudio navodno asimilovanje koruških Slovenaca. Pola godine kasnije, Broz je u razgovoru sa dvojicom američkih novinara naglasio da će Jugoslavija nastaviti da insistira na pripajanju austrijskih teritorija sa jugoslovenskim stanovništvom i najavio namjeru jugoslovenske vlade da teritorijalne pretenzije prema Austriji predstavi na pregovorima o mirovnom ugovoru sa Austrijom.

PRIREDIO: MILADIN VELjKOVIĆ

(KRAJ)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:58