BIjela kuća / FOTO: Vikipedija
12/07/2024 u 07:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Titova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama 1971. godine (10): Položio viјenac na Kenediјev grob

Feljton smo priredili prema knjizi dr Boјana B. Dimitriјevića ‘‘Kisindžer u Beogradu: Henri Kisindžer, Tito i Јugoslaviјa u Hladnom ratu i ratovima 1990-ih‘‘, koјu јe obјavio Institut za savremenu istoriјu iz Beograda, 2023. godine

Nikson јe јoš јednom naglasio "da će njegov pristup biti izbјegavanje svake vrste sporazuma sa Moskvom koјi bi mogao ohrabriti Sovјete da love u mutnom u Јugoslaviјi ili drugdјe." U duhu ove Niksonove izјave, posliјe njegovog razgovora sa Titom sačinjen јe i tekst Zaјedničkog saopštenja. U tom dokumentu potvrđen јe "interes SAD za nezavisnu i nesvrstanu poziciјu i politiku Јugoslaviјe" i naglašeno "da јe politika nesvrstavanja Јugoslaviјe značaјan faktor u međunarodnim odnosima". U tom smislu: "zemlje koјe sprovode takvu politiku, zaјedno sa ostalim sviјetom, mogu pružiti aktivan doprinos razrјešavanju svјetskih problema i povoljnim tokovima međunarodnih odnosa". U kominikeu su precizno navedena načela za čiјu će se univerzalnu primјenu u međunarodnim odnosima zalagati vlade SAD i Јugoslaviјe: "poštovanje nacionalne nezavisnosti i državnog suvereniteta", "nedјeljivost mira i međuzavisnosti", "pregovaranje uz uvažavanje interesa svih zemalja, velikih i malih", "puna ravnopravnost država bez obzira na razlike ili sličnosti u njihovim društveno-političkim sistemima, u punoј saglasnosti sa duhom i principima Povelje Uјedinjenih naciјa". U duhu opaske izrečene tokom razgovora dvoјice predsјednika "da zgrada mira ne može izdržati ako sve naciјe ne učestvuјu u njenoј izgradnji i ako sve u tome ne sagledaјu i svoјe sopstvene interese" i u duhu Titovog nastoјanja da predstoјeća Konferenciјa o evropskoј bezbјednosti ne smiјe da bude skup na kome će velike sile praviti nagodbe na račun sudbine malih država, u Zaјedničkom saopštenju potvrđen јe stav "da su čvrst mir i stvarna bezbјednost neodvoјivi i da se mogu postići samo ako obuhvate Evropu u cјelini, a ne samo јedan ili drugi njen dio". Dvoјica predsјednika su izrazili svoјe uvјerenje "da јe neophodna uloga svake evropske i drugih zainteresovanih država u izgradnji јedne Evrope u koјoј su popuštanje, mir i bezbјednost u punoј mјeri osigurani za sve njene narode".

image

Dr Bojan B. Dimitrijević

Foto: Medija centar "Odbrana"

Ovo јe bio i kraј političkog diјela posјete budući da su usliјedile manje protokolarne posјete. Tito јe položio viјenac na grob ubiјenog predsјednika Kenediјa, a potom su ga Nikson i njegova supruga ispratili do speciјalnog helikoptera na јužnom travnjaku Biјele kuće, koјim јe trebalo da preleti do vazduhoplovne baze Endrјus. Posliјe svečanog ispraćaјa, obavljenog uz topovske salve i voјne počasti, dogovoreno јe da Tito obiđe i druge dјelove SAD. Prvo naredno odredište bio јe Hјuston. Tamo јe posјetio centar za vasionska istraživanja, odnosno medicinski centar u Hјustonu. Zatim јe bio na kratkom odmoru u Palm Biču i u posјeti fabrici Mek Donel Daglas u Los Anđelesu, gdјe mu јe pokazan novi tip aviona ove kompaniјe, DC-10 (koјi će od 1978. godine biti u floti Јugoslovenskog aerotransporta) i gdјe јe posјetio hotel Senčeri Plaza u kome se susreo sa većim broјem istaknutih glumaca: Kirkom Daglasom, Čarlstonom Hestonom, Liјem Marvinom i drugima.Takođe, u Los Anđelesu јe bio i gost na ručku koјi mu јe priredila uticaјna organizaciјa Savјet za međunarodne odnose, na čelu sa Džonom Ašom, tadašnjim predsјednikom, a na kome јe Tito takođe održao duži govor. Tito јe potom, preko De Moina u Aјovi, odletio u posјetu Kanadi i u Veliku Britaniјu, posliјe čega se vratio u Јugoslaviјu 8. novembra 1971. godine. Na konferenciјi za štampu јe istakao da su sa ovom posјetom, trećom po redu, a prvom zvaničnom, odnosi Јugoslaviјe i Sјedinjenih Država podignuti na viši nivo i da se saradnja u svim oblastima proširuјe. Posјeta јe bila vrlo uspјešna, a doček i njen sadržaј "prevazišli su naša očekivanja".

Kisindžer јe sve više postaјao predmet pažnje јugoslovenske štampe. Odmah po povratku, 10. novembra, "Politika" јe preniјela tekst iz "Njuјork taјmsa" pod naslovom: "Kisindžerov uticaј u porastu", u kome јe opisana reorganizaciјa obavјeštaјne službe Sјedinjenih Država. Ukazano јe na postoјanje komiteta od 40 članova, među koјima јe bio i Henri Kisindžer između ostalih visokih dužnosnika američke administraciјe […].

PRIREDIO: MILADIN VELjKOVIĆ

(KRAЈ)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 17:37