Vizual kojim se najavljuje novi roman Vesne Dedić / -FOTO: ANA MARKOVIĆ
22/06/2023 u 13:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

VESNA DEDIĆ - „SAMO JE TEBE VREDELO SRESTI” (10): Supruge čekalice i ljubavnice piјavice

Dio priče iz najnovijeg romana „Samo je tebe vredelo sresti” ekskluzivno objavljujemo ljubaznošću i po izboru autorke Vesne Dedić. Ovo djelo gradi trilogiju sa prethodnim romanima „Izgubila sam sebe” i „Nemoj nikad da se vratiš”

Svrati mačak kod prve žene kada se uželi dužeg sna ili kad već trudna pijavica ode na slavu prijatelja s kojima ne želi da ga upozna dok se ne razvede. Svrati i kod pijavice, željan neke tople reči kada ga ona kojoj je obećao večitu ljubav rafalno psuje od ručka do večere koju mu najčešće ne postavi. Psuje najčešće njega, majku koja ga je rodila i trenutak kada ga je zavolela. Kliše.

Muškarac koji živi na dve adrese se nijednoj ženi ne vraća. On samo svrati i čeka novu vodenu pijavicu koju će sresti u kafani, pijan, i to tako što će je samo zbog dužine nogu i jednog finog kaiša od štrasa na sandali njegov najbolji drug pozvati za sto. Kliše!

Kliše je i da njegova majka moli da se vrati prvoj koja mu je decu rodila! I ne može da veruje da je sin jedinac opet ne sluša, a taman se, pošto ga je oženila, malo smirila! Deca se trude da ga vrate majci koja ih je rodila i maštaju kako konačno bez vike i kazne odlaze na spavanje. Zanemare školu, treninge, fakultet, sve što je do pojave pijavice bilo jedino važno u njihovom životu. Kako da uče kada i majka i otac pokušavaju da od njih stvore najbolje drugare, doušnike i saveznike?! Često legnu svi na prag, i deca, i žena, i mačkova majka, pa ga širom otvorenih očiju gledaju dok ih gazi. I odlazi...

A mačak? Zaljubljeni mačak je već sit domaćih zadataka, odvoženja na treninge i davanja džeparca, pa ih ladno zgazi i ode onoj koja je najčešće mnogo mlađa i oči joj cakle kada se on konačno s pobedničkim osmehom i koferom pojavi na njenim vratima. Dobro, nekoliko meseci kasnije će imati osmeh luzera i pokvariće joj svaki vikend pričom o onome šta mu ovi iz prethodnog života rade, na pravdi Boga zbog kojeg redovno ide u crkvu. Kliše.

image

Весна Дедић, нови роман изашао јој је 17. јуна

-ФОТО: АНА МАРКОВИЋ

Majka mačka ne ide u crkvu jer odavno nikom ništa ne veruje. Majka prevarene žene ode u crkvu i pali sveću, moleći Boga da njenoj kćerki da strpljenje kakvo je ona imala dok se borila s njenim ocem kada je kroz njegov život prolazila vodena pijavica. Majka ljubavnice je već kod krojačice i šije komplet za svadbu jer je iskusna i zna da zaljubljenog muškarca niko osim neke bolesti koja ga iznenada snađe neće zaustaviti da se oženi drugom.

Ali ako ga bolest snađe, ipak će ga lično posavetovati da se vrati onoj prvoj kojoj je obećao da će ostati kraj nje do kraja života. Pa tako i bude! Osim ako nije poreski obveznik na primanja preko milion evra godišnje. Elem, draga Iva, hoću da ti kažem da nemoj slučajno da ti padne na pamet da se zaljubiš u oženjenog tipa.

„On je otišao i dao ti veliku šansu da promeniš svoj život”, ponavljao sam tvojoj majci, ali ona dugo nije htela da ga menja ponašajući se kao žene koje od klišea prave zaplet nadajući se neočekivanom srećnom kraju.

*****

Poslednji dan u Pržnu je bio sunčan, pa smo sve do zalaska sunca sedeli na hotelskoj terasi, a potom se gladni spustili do „Il Brodeta”. Lelujale su između nas neizgovorene reči o sećanjima na naše prvo letovanje i prvi vruć hleb na tom istom mestu, na njenu svadbu, Bakili, na vas dvoje koji ste proplivali na parčetu obale u koje smo gledali sjedinjeni u bliskosti sećanja, daljinama prošlosti, ratovima koje smo vodili sa sobom i drugim ljudima.

NASTAVIĆE SE

www.vesnadedic.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:54