Sastojci:
1 kg krompira
1 već glavica crnog luka
3 jaja
3 kašike kisele pavlake
150 g kukuruznog brašna
150 g pšeničnog brašna
100 g sitno isjeckane slanine
2 ravne kašičice soli
1 kašičica vegete
1/8 kašičice bibera
malo ulja
komadić putera
Priprema:
Oljuštite i narendajte krompir na krupno rende. Dodajte sitno isjeckan crni luk. Dobro promiješajte. U drugoj činiji umutite jaja viljuškom, pa dodajte pavlaku i miješajte sve dok se ne sjedini. Pomiješajte jaja i krompir. Dodajte sitno isjeckanu slaninu. Dobro promiješajte.
Dodajte so, biber i vegetu. Dobro promiješajte. Zatim dodajte kukuruzno i bijelo brašno i mešajte varjačom sve dok se svi sastojci ne sjedine. Prespite smjesu u tepsiju premazanu uljem ili obloženu papirom za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Na kraju je poravnajte.
Premažite smjesu otopljenim puterom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 40 minuta, dok pita ne porumeni.