Vrlo ukusne kada se ispohuju, ispeku na roštilju, upotrijebe za pripremu slanih palačinki ili nadjenu mesom i termički obrade u rerni. Mi vam predlažemo da od tikvica, sira, jaja i pavlake napravite ukusnu musaku, koji se može jesti topla ili hladna, a koja će se sjajno sljubiti sa sezonskim salatama. Ispecite je, podijelite na manje porcije, stavite u frižider i uživajte u njoj tokom cijele sedmice.
Sastojci:
3 tikvice
3 jaja
3 čena bijelog luka
200 g naribanog cheddara ili gaude
100 ml pavlake
30 g narendanog parmezana
2 kašike maslaca
1 čajna kašičica suvog bosiljka
so i biber po želji
svježi peršun za ukrašavanje
Priprema
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Operite tikvice, dobro ih posušite i narežite na kolutiće debljine pola centimetra. Pravougaoni lim za pečenje namastite maslacem, pa u njega poslažite narezane komadiće tikvica. Preko tikvica ravnomjerno pospite polovinu naribanog cheddara ili gaude.
U zdjeli istucite jaje, pomiješajte s parmezanom, pavlakom, solju, biberom, suvim bosiljkom i nasjeckanim komadićima bijelog luka. Prelijte smjesu preko tikvica i sira i stavite peći u rerni otprilike 25 minuta.
Izvadite smjesu iz rerne, pospite ostatak sira i pecite još 5-10 minuta, dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ispeku do kraja.
Poslužite s listićima peršuna i svježom sezonskom salatom.
