/ -SHUTTERSTOCK
22/08/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zapečene tikvice sa sirom savršen ljetnji ručak

Sezona tikvica još traje, a mnogima su baš one omiljeno ljetno povrće. Tikvice pružaju mogućnosti za brojne kulinarske eksperimente. Mogu se čak pretvoriti u niskokaloričnu verziju tjestenine, koju potom možete poslužiti s povrtnim ili mesnim umakom.

Vrlo ukusne kada se ispohuju, ispeku na roštilju, upotrijebe za pripremu slanih palačinki ili nadjenu mesom i termički obrade u rerni. Mi vam predlažemo da od tikvica, sira, jaja i pavlake napravite ukusnu musaku, koji se može jesti topla ili hladna, a koja će se sjajno sljubiti sa sezonskim salatama. Ispecite je, podijelite na manje porcije, stavite u frižider i uživajte u njoj tokom cijele sedmice.

Sastojci:

3 tikvice

3 jaja

3 čena bijelog luka

200 g naribanog cheddara ili gaude

100 ml pavlake

30 g narendanog parmezana

2 kašike maslaca

1 čajna kašičica suvog bosiljka

so i biber po želji

svježi peršun za ukrašavanje

Priprema

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Operite tikvice, dobro ih posušite i narežite na kolutiće debljine pola centimetra. Pravougaoni lim za pečenje namastite maslacem, pa u njega poslažite narezane komadiće tikvica. Preko tikvica ravnomjerno pospite polovinu naribanog cheddara ili gaude.

U zdjeli istucite jaje, pomiješajte s parmezanom, pavlakom, solju, biberom, suvim bosiljkom i nasjeckanim komadićima bijelog luka. Prelijte smjesu preko tikvica i sira i stavite peći u rerni otprilike 25 minuta.

Izvadite smjesu iz rerne, pospite ostatak sira i pecite još 5-10 minuta, dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ispeku do kraja.

Poslužite s listićima peršuna i svježom sezonskom salatom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 12:37