Novi roman Vesne Dedić izašao prije nekoliko dana / -FOTO: ANA MARKOVIĆ
21/06/2023 u 13:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

VESNA DEDIĆ - "SAMO JE TEBE VREDELO SRESTI" (9): Umјesto ljubavi, život sa problemom

Dio priče iz najnovijeg romana „Samo je tebe vredelo sresti” ekskluzivno objavljujemo ljubaznošću i po izboru autorke Vesne Dedić. Ovo djelo gradi trilogiju sa prethodnim romanima „Izgubila sam sebe” i „Nemoj nikad da se vratiš”

„...Tišinu noći poslednjih godinu dana poremete samo urlik neke devojke koja se često drogirana vraća kući i svađa s majkom, zvuk vodokotlića kada on bunovan ide do toaleta, zvuk frižidera koji otvara i brzo zatvori kada natoči vodu. Vetar ponekad pišti i ne da mi da spavam dok on spava. Kako nikad nisam pomislila da me jednostavno ne voli? Voleo je nekad moje haltere i čarape, a nikad nije uspeo da zavoli mene. Prevara je nestašna devojčica, a razvod nevaspitan dečak. Ne znam gde sam to pročitala. Mora da je neki Ejmin citat sa Tik-Toka”, rekla je i ponovo počela da plače kao razmaženo dete.

„Voleo te”, rekao sam i morao sam da joj to ponavljam i narednih dana kako bih zaustavio njene jecaje.

Nemoj da me pitaš da li sam to zaista mislio... Znaš, kada voliš nekog ko je zdrav u glavi, onda se zaljubljenost pretvori u ljubav. Pa čak i kada ona nestane, pretvori se u prijateljstvo. A kod nje se, pošto je birala muškarce u problemu, zaljubljenost umesto u ljubav pretvarala u život s problemom. Gladna ljubavi, dozvoljavala je da bude odbačena i da svoju potištenost i njegove mane naziva svojom ljubavnom čežnjom. čudno je kako i najpametnije žene prihvataju s osmehom poraze, opravdavaju tuđe nesavršenosti, lako se hvataju ukoštac sa svim što moraju da prebrode kao majke i hraniteljke, a u potrazi za savršenom ljubavlju prosto dozvole sebi da izgube ponos na sve što su pre nego što ste su se zaljubile stekle.

*****

U svetu odraslih kraj ljubavi je kliše, jednostavan scenario tragedije koja bi se tako lako pretvorila u komediju, samo kad bi zrno razuma i šaka smeha bili jača snaga od mora sujete i oblaka neverice. Žena uvek oseti kada se u životu muškarca koji joj je obećao da će živeti s njom do kraja života pojavi druga poput vodene pijavice.

image

Весна Дедић, ауторка романа "Само је тебе вредело срести"

-ФОТО: АНА МАРКОВИЋ

Muškarac nema intuiciju, pa je ubeđen da će ljubavnica vodena pijavica, poput strašnog tornada samo protutnjati kroz njegov život. Uz nekoliko flaša viskija gledaće u pustoš ili samo polomljenu krošnju drveta koja ostane iza svake stihije, ali on će bezbedno nastaviti da uživa na obali s decom i onom kojoj je dao neodrživo obećanje o večitoj ljubavi. Sve bi osim te krošnje i bilo kao pre tornada, da venčana, bolesna od slutnji, ne počne da ga pritiska i uspe da iskamči priznanje! Ne postoji agent MI6, CIA, Mosada ili DB-a koji na ispitu ne bi prepisivao od povređene žene! Nema tog gestapoa surovijeg od prevarene žene!

I opet kliše! Iznuren muškarac joj preda detaljan izveštaj o snazi tornada, pa ga ona otera, ali već sutradan, slomljena bolom koji je prati od ranog jutra, moli da se vrati.

Ni žena ni ljubavnica tih dana ne mogu da jedu niti spavaju, ali se doteruju i prolepšavaju dok čekaju da se mačak onoj koja spasava porodicu vrati, a drugoj dođe i napravi prvo i najčešće jedino dete.

Supruga živi loše, s nepodnošljivim bolom kada joj kažu da su ga videli sa vodenom pijavicom u bioskopu ili noćnom klubu dok se ona borila s nesanicom. Pijavica pak piše kilometarske poruke i raskida kada joj kažu da su ga sa ženom i decom videli kako šetaju gradom ili sede na nedeljnom ručku u bašti kod venčanih kumova.

NASTAVIĆE SE

www.vesnadedic.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:46