Ilustarcija / - STRES
29/04/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Doktori ukazali na naviku zbog koje se osjećate umorno sledećeg dana

Obrok koji konzumirate kasno uveče može da „umanji nivo šećera u krvi i sposobnost da dobijemo optimalnu energiju iz obroka sledećeg dana“, rekla je dr Valvano

Želite da poboljšate nivo energije? Stručnjaci se slažu da postoji naizgled bezopasna navika koju treba da odbacite.

Najgora navika koja utiče na nivo energije mogla bi da vas iznenadi. Prema mišljenju dr Meri Valvano, u pitanju je obiman obrok u kasnim večernjim satima.

"Izreka doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah“ zapravo je zasnovana na biologiji.

Doktorka objašnjava da ćelije u našem tijelu različito metabolišu hranu u zavisnosti od doba dana. Jesti isti obrok u osam ujutru u odnosu na 18 časova može da utiče na sposobnost našeg tijela da ga koristi za energiju, prenosi Huff Post, javlja N1.

Obrok koji konzumirate kasno uveče može da „umanji nivo šećera u krvi i sposobnost da dobijemo optimalnu energiju iz obroka sledećeg dana“, rekla je dr Valvano.

Ako jedete više na početku dana u odnosu na kraj dana, možda ćete otkriti da ćete imati mnogo više energije tokom narednog dana. To zvuči kao prilično jednostavno rešenje.

Veliki dio razloga zašto je obilan obrok noću toliko problematičan za nivoe energije je to što ometa naš san. Prema mišljenju dr Valvanu, obimni obroci u kasnim večernjim satima su u neskladu sa prirodnim cirkadijalnim ritmom našeg tijela. To otežava kvalitetan odmor.

A dr Ruvini Vijetilaka, sertifikovani doktor interne medicine, rekao je da će nedovoljno spavanje, posebno nedostatak dubokog sna, nesumnjivo iscrpjeti vašu energiju.

Dakle, ako imate naviku da jedete mnogo u večernjim satima i ne spavate preporučenih sedam do devet sati tokom noć, to je navika koju morate odmah da prekinete.

Druge navike koje takođe nisu dobre

Dakle, sada znate da morate da izbjegavate velike obroke na kraju dana i da se pobrinete da dovoljno spavate. Ali koje bi druge navike mogle da vam smanje nivo energije?

Ako koristite energetske napike, velika je vjerovatnoća da vam crpe energiju, kažu stručnjaci. Studije takođe pokazuju da energetska pića mogu da ugroze zdravlje srca i mozga, izazivajući upalu, i povećavajući krvni pritisak.

Međutim, druga pića sa kofeinom mogu da pomognu kada je u pitanju nivo energije.

- Konzumiranje kofeina iz izvora poput čaja, posebno zelenog ili fermentisanog čaja, može da pomogne u poboljšanju nivoa energije podržavajući mitohondrije, koje su odgovorne za proizvodnju energije u našim ćelijama, rekla je dr Valvano.

- Redovno vježbanje može da pomogne u poboljšanju nivoa energije povećanjem protoka krvi i kiseonika u mozgu i mišićima, rekla je dr Daniela Kelvas.

Doktorka dodaje da bi trebalo da radite najmanje 30 minuta vježbe umjerenog intenziteta svakog dana, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje.

Ona predlaže da se usredsredite na raznovrsnu ishranu, što znači na voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Izbjegavajte da konzumirate previše šećera i prerađene hrane, jer to može da dovede do pada energije.

Konačno, hronični stres je veliki razlog za smanjenje nivoa energije, jer je umor poznata nuspojava stresa i emocionalne iscrpljenosti.

- Vežbajte tehnike upravljanja stresom, na primjer duboko dišanje, da biste smanjili nivo stresa i poboljšali nivo energije, predložila je dr Kelvas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:39