/ Shutterstock
13/07/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pet uobičajenih stanja koja sabotiraju gubitak kilograma

Bilo da imamo premalo ili previše kilograma, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da naša težina utiče na naše fizičko i mentalno blagostanje više od bilo kog drugog faktora

Mnoge studije su pokazale da je naše mentalno zdravlje usko povezano sa gubitkom težine, a određeni uslovi mogu dodatno otežati ionako zahtjevan proces gubitka viška kilograma.

Kako prenosi „San“, doktor Džef Spirs tvrdi da kada odlučimo da smršamo, naš fokus je u većini slučajeva na hrani i vježbanju, dok prva stvar koju treba da uradimo jeste da proverimo svoje mentalno zdravlje.

Bilo da imamo premalo ili previše kilograma, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da naša težina utiče na naše fizičko i mentalno blagostanje više od bilo kog drugog faktora.

Prekomjerna težina ili gojaznost su povezani sa više smrtnih slučajeva širom svijeta nego nedovoljno kilograma, što je jedan od glavnih razloga zašto mnogi od nas žele da postignu zdravu tjelesnu težinu.

Ali ako smo probali zdravu ishranu, planove ishrane i programe vježbanja i još uvijek imamo problema sa gubitkom težine, ljekari kažu da bi trebalo da provjerimo naše mentalno zdravlje. Dr Spiers razmišlja na isti način.

„Veza između raspoloženja, emocionalnog blagostanja i tjelesne težine je jaka, i ako ne prevaziđemo ove psihološke barijere, blokiramo put do zdrave težine prije nego što je i počeo. Prvi korak ka postizanju zdrave tjelesne težune je da obezbijedimo zdrav duh tako što ćemo identifikovati sve probleme“, objašnjava on, otkrivajući koje prepreke mentalnog zdravlja nas sprečavaju da skinemo kilograme.

Prema dr Spiersu, uobičajena stanja koja sabotiraju naš gubitak težine uključuju negativnu sliku o telu, odnosno nedostatak samopouzdanja, emocionalno prejedanje, depresiju ili anksioznost, stres i nedostatak sna.

Kako objašnjava doktor, svaka od ovih stvari utiče na funkcionisanje organizma, tačnije na metabolizam, doprinosi prejedanju i time na određeni način sabotira mršavljenje, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 10:56