Sastojci:
1,5 kg dunja
1, 3 kg šećera
500 ml vode
300 g očišćenih oraha
Priprema:
Dunje dobro operite i oljuštite. Presjecite na četvrtine, odstranite peteljke i središnji dio sa sjemenkama, i isjecite na komadiće. Kako sječete, tako komadiće odmah ubacite u činiju napunjenu hladnom vodom da ne bi potamnjeli.
Sipati u šerpu vodu i šećer i zagrevati do ključanja. Ostaviti da vri desetak minuta. Zatim ocijediti dunje i sipati u vreo sirup. Kuvati sve dok dunje malo ne omekšaju (ali nikako ne treba da se raskuvaju).
Znaćete da je slatko skuvano kad kašičicu sirupa sipate na tanjirić i pustite da se ohladi. Prevucite kašičicu po sredini i ako se vidi jasna linija, onda je slatko gotovo.
Pred kraj kuvanja dodati jezgra oraha. Skloniti sa ringle. Sipati slatko u potpuno osušene sterilisane tegle, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako.