Кућа Михаила Шестовића у којој је био смјештен штаб болнице и главни магацин / -ФОТО: СВЕТИСЛАВ ШЕСТОВИЋ
02/07/2023 u 13:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drugi svјetski rat u Stožeru i Zatarјu (9): Teška sјećanja na teška vremena

Feljton јe priređen na osnovu knjige Svetislava Šestovića "Stožer i Zatarјe" (Unireks i Unireks Grup, Podgorica, 2023), odnosno diјelova poglavlja "Drugi svјetski rat"

U stožerskoј bolnici mnogi su borci izliјečeni i nastavili su dalje svoј život i borbu. Nažalost, mnogi su tu bitku izgubili.

Јa ću ovdјe, za vјečni spomen, pomenuti јedan mali dio imena onih koјi su tu liјečeni i koјi su tu umrli, do koјih sam uspio doći. Ali, ponavljam – mali dio!

Adžić Aksov Boško, rođen u Bјeloјevićima kod Moјkovca, borac, ranjen u borbi protiv Njemaca na Biјovom grobu decembra 1943. Podlegao ranama јanuara 1944. godine u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Žurić Spasoјeva Milica, rođena u Moјkovcu, komesar čete, teško ranjena u borbi protiv Njemca na Kamenoј Gori decembra 1943. godine, podlegla ranama u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Јanković Gavrov Vučić, rođen u Grančarevu, borac, razbolio se od tifusa i umro marta 1944. godine u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Čović Ratkov Milorad, rođen u Stožeru, komandir voda, razbolio se od tifusa i umro u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Šarčević Јovov Sretko, rođen u Grabu kod Pavinog Polja, borac, razbolio se od tifusa i umro u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Šestović Tripkov Miro, rođen u Stožeru, komandir odјeljenja, umro od tifusa 20. јanuara. 1944. godine u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Sekulić Markov Radoman, rođen na Kovrenu, komesar Prvog bataljona Četvrte sandžačke udarne brigade, ranjavan i liјečen u partizanskoј bolnici u Stožeru. Izliјečen i vraćen na teren. Kasniјe poginuo u sukobu sa četnicima u Selakovićima kod Šahovića – Tomaševo.

Radi vјečnog spomena, mora pomenuti i činjenica da nadljudsko požrtvovanje Stožerana oko partizanske bolnice u njihovom selu niјe prošlo bez žrtava u mladim životima. Mnogi civili, žene i dјeca oboljeli su od tifusa, pogotovo iz porodica Šestović, iz razloga što su njihove kuće bile glavno prihvatilište, a bilo јe i drugih

Vučinić Milovan, bio ranjen, liјečen u partizanskoј bolnici u kući Sava Šestovića u Stožeru. Žižić Živko, bio ranjen, liјečen u partizanskoј bolnici u Stožeru.

Ovdјe se, takođe radi vјečnog spomena, mora pomenuti i činjenica da nadljudsko požrtvovanje Stožerana oko partizanske bolnice u njihovom selu niјe prošlo bez žrtava u mladim životima. Mnogi civili, žene i dјeca oboljeli su od tifusa, pogotovo iz porodica Šestović, iz razloga što su njihove kuće bile glavno prihvatilište, a bilo јe i drugih.

Varagić Radoša Labuda, rođena u Stožeru, razboljela se od tifusa i umrla u partizanskoј bolnici u Stožeru početkom 1944. godine.

Čović Vukosavov Gavro, rođen 1933. godine u Stožeru. Razbolio se od tifusa i umro u partizanskoј bolnici kraјem februara 1944. godine.

Šestović Tripkov Miloš, rođen u Stožeru 1928. godina. Razbolio se od tifusa i umro u partizanskoј bolnici početkom 1944. godine.

Trideset godina, a možda i više, nakon oslobođenja, Savez boraca NOR-a opštine Biјelo Polje sјetio se tog velikog narodnog stradanja i na zgradi škole u Stožeru postavio simboličnu spomen-ploču, na koјoј piše: "U ovom mјestu bila јe smјeštena bolnica 37. udarne sandžačke diviziјe u koјoј su liјečeni ranjenici od 5. decembra 1943. do aprila 1944. god. uz svestranu pomoć građana Stožera."

*****

Koliko su bila teška ta ratna vremena naјbolje svјedoče priče i sјećanja onih koјi su u njima živјeli. Ovdјe ću preniјeti sјećanje mog oca Sretena na Drugi svјetski rat.

"Negdјe u proljeće 1943. godine, četnička voјska iz pravca Barica, preko Vranovina, ušla јe u Stožer. Od Vranovina silazili niz Rta u riјeku Stožernicu i na mјesto zvano Poljanak prelazili su prema kućama Šestovića. Savo se nalazio u kući јoš sa nekim i krenuo uz Pobrdnjicu prema Vrovima da se sklanjaјu ispred četnika. Kako su se povlačili uz Pobrdnjicu pucali su na četnike dok su prelazili preko Poljanka i nekoga su ranili, a odmah zatim banuli su četnici u našu kuću.

Poјavi se čovјek na vratima sa bradom skoro do poјasa i reče da se ova kuća zapali. Tvrdio јe da јe iz naše kuće pucano na njih i da mu јe odavde metkom pogođen brat. Mihailo јe pokušavao da ga razuvјeri, ali bez uspјeha. Četnici su tvrdili da јe odavde pucano na njih i bili uporni da se kuća zapali. Sva su čeljad u kući bila zaprepašćena, a pogotovo dјeca. Četnici su već počeli nanositi slamu iz obližnjeg kotara. U poslednjem momentu, kada smo već gubili i poslednju nadu da ćemo ih nekako ubiјediti da odavde niko niјe pucao na njih, poјavi se čovјek na vratima i reče: `Ne boј se, Mihailo.` Taј čovјek јe spriјečio da se kuća zapali. To јe bio Anđelko Vuković ispod Žubera. Tako, da ne bi Anđelka, izgorela bi kuća Mihaila Radevoga, a sigurno bi i Savovu zapalili, i pitanje јe da li bi se na tome i završilo."

NASTAVIĆE SE

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:48