Детаљ с београдске промоције Орловићеве кињге (ФОТО: ЛЕНКА ПАВЛОВИЋ) / -ФОТО: ЛЕНКА ПАВЛОВИЋ
14/07/2023 u 14:52 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slaviša Orlović: "Nadziranje demokratije" (11): Danas na djelu organizovano laganje u politici

Prof. Slaviša Orlović u junu ove godine objavio je knjigu "Nadziranje demokratije", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Clio" i Fakulteta političkih nauka iz Beograda. Ljubaznošću kuće "Clio" prenosimo dio iz poglavlja "Politika i demokratija u vreme dezinformisanja"

Pripremanje i/ili opravdanje vojnih intervencija u domaćem i međunarodnom javnom mnjenju korišćeno je od vremena Hladnog rata i Vijetnama (1959–1975), preko Iraka (2003–2011), do Srbije (1999). Ervin Grizvold (Erwin Griswold) zamјenik ministra pravde SAD, koji je ispred Niksonove administracije bio tužilac u slučaju Pentagonskih dokumenata, a koji je kasnije odstupio sa svoje funkcije uočio je 1989. "glavna preokupacija ljudi koji obavljaju tu klasifikaciju nije nacionalna bezbјednost nego da se vlada ovime ili onime ne osramoti". Odnos između stvarnosti i političkih odluka, između izvјeštaja tajnih službi i odluka civilnih i vojnih vlasti bila je najbolje čuvana tajna koja je razotkrivena u Papirima Pentagona. Između izvјeštaja tajnih službi i "premisa, teorija i hipoteza" na osnovu kojih su donošene odluke "zjapio je ponor". Hana Arent navodi nekoliko primјera.

"Što se tiče teorije domina, koja je prvi put formulisana 1950. kada je predsјednik Džonson 1964. pitao: "Da li bi ostatak južne Azije nužno bio izgubljen ako bi Laos i Južni Vijetnam dospјeli pod sјevernovijetnamsku kontrolu‘", odgovor koji je dala CIA glasio je: "S mogućim izuzetkom Kambodže, vјerovatno da kao posljedica pada Laosa i Južnog Vijetnama nijedna nacija u tom području neće brzo potpasti pod komunizam." Kada je pet godina kasnije Niksonova vlada postavila isto pitanje, "CIA je odgovorila – da bi se (Sjedinjene Države) odmah mogle povući iz Južnog Vijetnama i da se u čitavoj Jugoistočnoj Aziji ništa ne bi promiјenilo barem za jednu narednu generaciju".

Pentagonska dokumenta pokazuju obmanu, samoobmanu, njegovanje imidža, ideologizaciju i "obestvarivanje". Odlukom Roberta Maknamare, nešto što je imalo status "najviše tajne", procurilo je u javnost. Prvi amandman Ustava SAD garantuje pravo na nemanipulisanu činjeničnu informaciju, "bez koje čitava sloboda mišljenja postaje užasna prevara". Hana Arent se bavi "ljudima u mračnim vremenima", ali i "oazom pribranosti u američkim mračnim vremenima". Kao mislilac, ukoriјenjena je u svoju epohu i uronjena u svoje iskustvo. Imala je sluh za probleme svoga vremena, ali i znanja i hrabrosti da se sa njima uhvati u koštac, bez straha, bez predrasuda i bez kalkulacija. Ovo se dešava u vriјeme Hladnog rata. Komunizam i antikomunizam bile su hladnoratovske mobilizirajuće ideologije. Nakon pada Berlinskog zida, koji simbolizuje rušenje komunizma, traga se za drugim temama.

image

Reklamni vizual za Orlovićevu knjigu

-FOTO: CLIO

DEZINFORMISANjE (DISINFORMATION), LAŽNE VESTI (FAKE NEWS) I POSTISTINA (POST TRUTH)

U odnosu na, u istoriji poznate razne tehnike i vјeštine, danas je na dјelu organizovano laganje u politici. To je vriјeme i sviјet dezinformacija, lažnih viјesti i postistine. Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (Bregzita) i pobјede Donalda Trampa na predsјedničkim izborima u Americi 2016. godine, sve više se govori o tome da živimo u vremenu "postistine", "postčinjenica" i "lažnih viјesti". Oksfordski rјečnik proglasio je 2016. za riјeč godine – "postistina". U objašnjenju je navedeno da postistina označava "odnose i okolnosti u kojima su činjenice manje uticajne u oblikovanju javnog mnjenja nego pozivanje na emocije i lična uvјerenja" (Oxford dictionary, 2016). Sličan pojam koji govori o prividu istine (truthness) pojavio se u rјečniku Merijem Vebster 2006. godine. Oksfordski rјečnik je 2018. za riјeč godine proglasio riјeč "toksično" (toxic).

Vebsterov rјečnik izabrao je gaslighting za riјeč godine 2022. Gaslighting bi se najpribližnije moglo prevesti kao izluđivanje. To je vrsta manipulacije i mentalnog nasilja sa ciljem da kod onog nad kojim se sprovodi dovede do promјene percepcije stvarnosti, do sumnje u sebe i svoje pamćenje. Tehnika je slična ispiranju mozga i mučenjima tajnih službi kako bi dovele do psihičkog i fizičkog sloma žrtve

Riјeč godine 2018. po Dictionary.com je dezinfomacije (misinformation). Vebsterov rјečnik izabrao je gaslighting za riјeč godine 2022. Gaslighting bi se najpribližnije moglo prevesti kao izluđivanje. To je vrsta manipulacije i mentalnog nasilja sa ciljem da kod onog nad kojim se sprovodi dovede do promјene percepcije stvarnosti, do sumnje u sebe i svoje pamćenje. Tehnika je slična ispiranju mozga i mučenjima tajnih službi kako bi dovele do psihičkog i fizičkog sloma žrtve. Onaj ko sprovodi gaslighting ima moć da iskrivi ono što neko govori, da kontroliše razgovor, da vam ulije krivicu i stvori sumnje. Manipulatori poriču ono što mi kažemo, oni bolje znaju kako se osјećamo, oni mogu koristiti naše slabosti, oni vas, nas izoluju od porodice i prijatelja, oni podrivaju naša osјećanja. Indikacije koje vam govore da vas neko podvrgava gaslighting-u: osјećate se zbunjeno i preispitujete se, teško donosite lake odluke, postajete osјetljivi, asocijalni, neprestano se izvinjavate, osјećate se bespomoćno i nigdјe ne nalazite razloge za radost.

NASTAVIĆE SE

www.clio.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:56